Premium

Buurt Landsmeer huurt zelf architect in voor Breekoever

Buurt Landsmeer huurt zelf architect in voor Breekoever
Suggestie van de buurt: drie losse woongebouwen.
© Plan Karel de Boer
Landsmeer

Het komt niet vaak voor dat een buurt zelf een architect inschakelt omdat hij het voorliggende bouwplan te lelijk vindt. In Landsmeer gebeurt het.

Sterker nog, het Comité Mooi aan de Breek heeft met zijn plan zelfs de raad van Landsmeer weten te overtuigen dat het in de raadsvergadering wordt besproken. Aanleiding is het bouwplan van wooncorporatie Eigen Haard voor achttien koopwoningen op de mooiste plek van Landsmeer: de oever van het meer De Breek.

,,Veel te massaal’’, vinden de 47 omwonenden, verenigd in het comité. ,,Het kan veel mooier’’, pleitte comitélid Rens Eising in de raadsvergadering.

De buurt heeft architecten Karel de Boer uit Watergang en Stephan Schagen uit Westzaan in de arm genomen. De Boer liet met beelden zien hoe zestien woningen gerealiseerd kunnen worden in drie losse woongebouwen. ,,Daarmee blijft de doorkijk vanaf de Dorpsstraat naar het water bestaan.’’

Doordat de bewoners van de huizen geen of weinig eigen tuin hebben, maar de openbare ruimte delen, blijft er veel speel- en ontmoetingsruimte over voor de Landsmeerders.

Op Eisings verzoek om het plan te bespreken, stemde de raad toe. Een datum hiervoor is nog niet bekend.

,,Wij zijn hartstikke blij dat het op de gemeenteagenda komt’’, zegt comitélid Kim Geleynse. Ze realiseert zich dat niet iedere bewonersgroep zomaar een architect kan inhuren. ,,Wij vinden het belangrijk niet alleen te ageren, maar ook met een alternatief te komen’’, licht ze de actie toe. ,,We delen de kosten.’’

Al sinds 2016 is Mooi aan de Breek in discussie met de gemeente over de invulling van de Breekoever. Eigen Haard heeft al diverse concessies gedaan, zoals het aantal woningen verminderen van 26 naar 18 en de bouwhoogte verlagen naar de nokhoogte van de omringende huizen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen