Premium

Fikse domper handballers Volendam

Fikse domper handballers Volendam
Volendammer Jordy Baijens mist deze opgelegde kans tegen Bevo.
© Foto Erik Rietman
Handbal

Kras/Volendam heeft haar kansen op deelname aan de Final 4 behoorlijk zien slinken. De formatie van trainer/coach Peter Portengen dacht de overwinning tegen naaste concurrent Bevo al op zak te hebben, maar zag de ploeg uit Panningen in een tumultueuze slotfase langszij komen: 28-28.

Een bizar slot. Met nog twaalf seconden op de klok, bij een stand van 28-27 en Volendams balbezit, leek winst tegen Bevo een zekerheid. Terwijl de bal via twee stations weer in de handen van doelman Gerrie Eijlers belandde, toonde de arbitrage de Volendamse goalie plots een rode kaart. Tot overmaat van ramp kregen de Noord-Limburgers een strafworp toegewezen, die Sébastien Gava verzilverde: 28-28.

Waar de ploeg uit Panningen een vreugdedans op de mat legde, dropen de Volendammers af. ,,Ik heb geen idee waarom Gerrie een rode kaart kreeg. Ik denk dat hij in de ogen van de arbitrage de bal niet snel genoeg op de grond neerlegde en daarmee het spel vertraagde. Maar we moeten naar onszelf kijken. We missen vlak voor tijd een penalty en komen daarna nog een paar keer in balbezit. We missen drie keer een kans en verzuimen de wedstrijd zoals zo vaak in het slot te gooien. Dan verdien je het ook niet”, zuchtte trainer Peter Portengen.

Het was vooral zuur voor Eijlers. De Volendamse doelman leek in de tweede helft uit te groeien tot held van de wedstrijd. Met een paar fraaie reddingen - waaronder twee gestopte strafworpen- hield hij Bevo lange tijd op een marge van één punt. Toen Leon van Schie met een fraai schot de stand op 27-25 bracht, leek de wedstrijd gespeeld. Gava bracht de spanning vanaf de strafworplijn terug, maar Robin Jansen schoot zijn ploeg weer naar een voorsprong van twee punten: 28-26. Bevo wilde van geen opgeven weten. Emmanuel Beckers maakte 28-27 en kreeg daarna een twee minutenstraf. Volendam buitte de overtalsituatie niet uit. Igor Mrsulja miste een strafworp, waarna Clément Carassus een levensgrote kans voor de bezoekers om zeep hielp. In de slotseconden veranderde Eijlers van held in schlemiel.

Het tumultueuze slot was Jaap Beemsterboer volledig ontgaan. De lange verdediger kreeg tien minuten voor tijd de rode kaart voorgeschoteld. ,,Ik heb het niet gezien. Ik was ergens anders. Ik had even een moment voor mezelf nodig. Ik heb een lekkere wedstrijd gespeeld, maar dat is nu niet zoveel meer waard. We hadden een overwinning nodig. Na rust dacht dat ik dat we er overheen zouden gaan, maar de marge bleef maar twee punten. Dat heeft ons de das omgedaan.”

De opdracht voor Volendam was simpel: winnen. Maar dat was volgens Portengen nog niet zo eenvoudig. ,,Bevo is een sterk collectief en heeft een goede teamgeest. Op elke positie hebben ze een sterke speler. Die kunnen we hebben, hoor ik dan, maar we kunnen iedereen hebben. Het probleem is dat we het vaak niet afmaken. Winst of verlies hangt van kleine dingen af.”

Zoals zo vaak dit seizoen liep de thuisploeg voor rust achter de feiten aan. De watervlugge en behendige Adrien Cusumano bezorgde de Volendamse verdediging behoorlijk wat hoofdbrekens. Met een snelle break zette hij de bezoekers op een snelle 3-6 voorsprong. Volendam miste te veel kansen. Neem Jordy Baijens, die alleen voor Nuno Carvalhais strandde. ,,We beginnen weer slecht aan de wedstrijd. Zijn gewoon niet scherp genoeg”, ergerde Beemsterboer zich.

De verdediger bracht zijn ploeg met vier rake knallen op 14-14. Tim Claessens liet Volendam zelfs met een 15-14 voorsprong de rust ingaan, nadat Igor Mrsulja op slag van rust nog een strafworp had gemist.

Direct na rust vergrootte Beemsterboer de voorsprong tot 17-15, maar de ploeg van Portengen kwam nooit echt los van Bevo. De bezoekers toonden wilskracht en kwamen terug tot 20-20 en 23-23. De slotfase was kenmerkend voor het Volendam van dit seizoen: net niet.

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen