Minister wil overgangstermijn voor pulsvisser

Pulsvissers op de TX38 aan het werk.
© ANP
ZWOLLE

Minister Carola Schouten (Landbouw) houdt er rekening mee dat de EU een verbod gaat afdwingen op pulsvissen.

Daarover vindt naar verwachting komende week overleg plaats. Nederland verzet zich met hand en tand tegen het verbod, maar gaat mogelijk aan het kortste eind trekken.

Lees ook: ‘Nederland fout met vergunningen pulsvisserij’

In dat geval zal het kabinet zich daar echter niet zomaar bij neerleggen. Schouten wil dat er een ,,fatsoenlijke overgangsperiode'' komt voor Nederlandse pulsvissers. Hoe lang die zou moeten duren, wilde ze zaterdag tijdens een ChristenUnie-congres niet zeggen.

Pulsvissen is een methode waarbij met elektriciteit vissen uit de zeebodem worden gelokt. Volgens Schouten is doe methode milieuvriendelijk, omdat ze onder meer zorgt voor een lager brandstofverbruik.

Maar Franse en Britse vissers verzetten zich tegen pulsvisserij. Het Europees Parlement heeft zich er inmiddels ook tegen uitgesproken. Volgens Schouten is de kritiek louter politiek van aard.

De Nederlandse vissersbond heeft een brief naar premier Mark Rutte verstuurd, waarin wordt gevraagd of hij zich nog één keer kan inzetten voor de vissers. De bond zegt dat de hele Nederlandse visserijsector in gevaar komt als de pulsvisserij wordt verboden.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen