Inwoners IJmond willen verhuizen om stofoverlast

Grofstof op een Beverwijkse vensterbank.

Grofstof op een Beverwijkse vensterbank.© Foto Ellen van Putten

Friso Bos
IJmond

Steeds meer inwoners van de IJmond overwegen te verhuizen vanwege de slechte luchtkwaliteit en de gezondheidsrisico’s die deze lucht oplevert. Ze hebben er geen vertrouwen meer in dat gemeenten, provincie en GGD genoeg doen om de situatie te verbeteren. Dat blijkt uit de uitkomsten van de enquête over stofoverlast in de IJmond die deze krant de afgelopen week hield.

De enquête is ongeveer 1200 keer ingevuld. Deelnemers treffen het stof overal aan: op en aan de woning (90 procent), op de auto (77 procent), in de tuin (55 procent) en zelfs binnenshuis (51 procent). Tata Steel wordt als de boosdoener aangewezen, 92 procent van de geënquêteerden vermoedt dat de stofoverlast door de staalproducent wordt veroorzaakt.

De afgelopen maanden lag Wijk aan Zee onder een vergrootglas vanwege de zwarte regens die regelmatig vanaf het staalbedrijf op het dorp neerdalen. Maar ook inwoners van omliggende dorpen ondervinden veel overlast door stof. Oók ten zuiden van het Noordzeekanaal.

’Als ik ’s morgens mijn neus snuit tref ik grof stof’

Van de deelnemers uit IJmuiden en omliggende dorpen - ongeveer de helft van alle respondenten - treffen negen van de tien invullers meerdere malen per week grof stof aan op en rond hun woning. 60 procent vindt dit stof ook binnenshuis. Dat is hoger dan het totale gemiddelde in de hele IJmond. ,,Als ik met het raam open heb geslapen en ik ’s morgens mijn neus snuit, tref ik zelfs stof in mijn zakdoek’’, schrijft een bezorgde IJmuidenaar. Ook elders in de IJmond vinden mensen van dit zwarte stof in hun huis. ’Tot op de dekbedden van onze kinderen’’, rapporteert een inwoner uit Wijk aan Zee.

64 procent heeft er weinig tot zeer weinig vertrouwen in dat de gemeente het probleem voortvarend aanpakt. 71 procent zegt hetzelfde over de provincie Noord-Holland en 48 procent mist vertrouwen in de GGD. Van de deelnemers speelt meer dan de helft (52 procent) met de gedachte om te verhuizen naar een schonere regio. 16 procent heeft dit besluit al genomen.

Lees ook: Provincie over stofoverlast IJmond: ’We zijn te onzichtbaar geweest’

en: IJmuidenaar treft vaker grofstof aan in woning dan noordelijke IJmonder

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.