17-jarige Charly drie maanden langer in Spaanse cel

17-jarige Charly drie maanden langer in Spaanse cel
Het ging in augustus mis tijdens de vakantie van Charly met zijn familie in Spanje.
© Privéfoto
Alkmaar

De zeventienjarige Charly T. uit de omgeving van Alkmaar blijft nog drie maanden langer in voorarrest in Spanje. Dat heeft een Spaanse rechtbank vrijdag beslist, zegt Charly’s Nederlandse advocaat Rachel Imamkhan van Prisonlaw.

De verlenging lag in de lijn der verwachtingen, laat Imamkhan weten. ,,Het kaderbesluit dat regelt dat verdachten binnen de EU hun strafzaak in eigen land kunnen afwachten werkt in heel veel landen niet, niet alleen in Spanje. Er zijn tot nog toe maar vier gevallen in Spanje bekend waarin het wel is uitgevoerd.’’

Achter de schermen wordt ’op het hoogste niveau’ diplomatieke druk uitgeoefend om Charly naar Nederland te krijgen.

Imamkhan: ,,Maar het is trekken aan een dood paard. De jeugdige leeftijd van de slachtoffers weegt heel zwaar in Spanje. Dat Charly zelf net zo goed minderjarig is, maakt niet uit. Terwijl Charly kwetsbaar is en extra zorg nodig heeft.’’

De Noord-Hollander wordt verdacht van seksueel misbruik van Engelse meisjes van twaalf en veertien jaar. Hij zit sinds 17 augustus in een Spaanse jeugdgevangenis.

Imamkhan meldt dat in overleg met Charly’s familie nu wordt geconcentreerd op de verdediging van de jongen. Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is er nog steeds niet.

De Spaanse officier van justitie liet eerder weten dat ze vier jaar cel plus een jaar ondertoezichtstelling wil eisen. Seksueel misbruik ligt in Spanje erg gevoelig.

Charly geeft toe dat het niet slim was om met de meiden een fles wodka soldaat te maken bij het zwembad op het vakantiepark. Er zou alleen zijn gerommeld met wederzijds goedvinden, is kort gezegd zijn versie.

De meiden zouden zich ouder hebben voorgedaan. Een dubbeldate met Charly’s jongere broer was de bedoeling. De broer haakte af omdat het Nederlandse gezin nog diezelfde ochtend de terugreis per auto zou aanvangen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen