AZ verandert Avondje NAC in Avondje Til [video]

Breda

De spelers van AZ kunnen zaterdag en zondag thuis languit op de bank, om ontspannen toe te kijken hoe de concurrenten het doen. Het Avondje NAC, vrijdagavond geteisterd door storm, regen en vele bekers bier die op het veld gegooid werden, leverde een overtuigende 0-3 overwinning op.

Het Avondje NAC was dit keer een echt Avondje Til. Guus Til maakte de beslissende eerste twee doelpunten.

Maar vooral ook: de aanvoerder van AZ houdt van bikkelen en sleuren. Of, zoals hij het zelf meestal noemt: poetsen. Dat was nodig ook, op het zware veld in Breda. Blubber? Prut? Maakt Til niet uit. Hij blijft gaan, hij blijft lopen, zonder verwijtende blikken naar het moeras onder zijn voeten.

Van het kastje naar de muur

Maar het was meer dan poetsen alleen. NAC, de hulpeloze hekkensluiter van de eredivisie, werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer van het kastje naar de muur gestuurd door het combinerende AZ.

Waarbij ook Til zich niet onbetuigd liet. Zo zette hij in feite zelf de aanval op waaruit hij de 0-2 maakte. Hij liet zich terugzakken, kaatste goed op Maher, die vervolgens Calvin Stengs aan het werk zette. Diens passje was met precies de goede snelheid in de loop van Til. Daarmee was het duel tien minuten na rust beslist.

AZ verandert Avondje NAC in Avondje Til [video]
© VI Images

Toch was de eerste kans voor NAC geweest. Binnen tien minuten had het 1-0 kunnen zijn. Robert Mühren brak door, maar schoot tegen keeper Marco Bizot.

De kans leek de opmaat naar iets van herstel van NAC, de club waar het de afgelopen week Code Rood was – aldus verdediger Menno Koch. NAC verloor vorig weekeinde met 3-0 bij concurrent De Graafschap en zakte daardoor naar de laatste plaats. Het leverde een crisisweek op.

Vanzelfsprekend meldden zich daarom donderdag, een dag voor het duel met AZ, meer journalisten dan anders op het trainingscomplex. ‘Ramptoeristen’ werden ze genoemd door trainer Mitchell van der Gaag. Ook bij hem, doorgaans een toonbeeld van rust, is de spanning groot.

AZ verandert Avondje NAC in Avondje Til [video]
© VI Images

Windvlagen

Na het moment van Mühren wist AZ al vrij snel weer net zo dwingend te worden als het de laatste weken was. Alleen leidde het overwicht aanvankelijk te weinig tot kansen.

Deels had dat te maken met de windvlagen en met het slechte veld, dat door de regen hier en daar flink zompig was, op veel andere plekken hobbelig en eigenlijk nergens lekker gemakkelijk bespeelbaar was. Maar deels werd het gebrek aan echt goede kansen ook veroorzaakt door eigen slordigheid, met name bij de aanvallers.

Calvin Stengs zag in het eerste half uur te veel acties en passes mislukken en Björn Johnsen bleek opnieuw een zwakke schakel in het combinatievoetbal. De spits stond in de basis als vervanger van Mats Seuntjens, die nog niet hersteld was van de hersenschudding die hij vorige week opliep.

AZ verandert Avondje NAC in Avondje Til [video]
© VI Images

Op een goed schot van Stengs na wist AZ in het eerste half uur dan ook nauwelijks gevaarlijk te worden. De 0-1 van Til was in dat opzicht vrij verrassend. Er ging dit keer geen subtiele combinatie aan vooraf, maar gewoon een hoge voorzet van Jonas Svensson. Tot zijn grote verbazing stond Til volledig vrij en kon hij eenvoudig scoren.

’Voetballen! Voetballen!’

Wat volgde was een kwartier van aanvallen op het doel van NAC. ‘Voetballen! Voetballen!’ schreeuwden de NAC-fans, terwijl de bekers bier door de lucht vlogen. Het hielp NAC niet, al was het op slag van rust zowaar dicht bij de gelijkmaker. Spits Gervane Kastaneer trof de paal.

Na rust werd het verzet van NAC definitief gebroken door de 0-2 van Til. Kansen op 0-3 waren er daarna voor Oussama Idrissi (twee keer net naast) en Johnsen (via doelman Benjamin van Leer tegen de lat). In de slotminuut viel het derde doelpunt alsnog. Albert Gudmundsson schoof de bal in de lange hoek.

NAC: v. Leer; Karami (46. Van Anholt), Koch, Mets, Gersbach; Nijholt (69. El Allouchi), Mühren, Lundqvist; Rosheuvel, Kastaneer, Kaikai (78. Korte).

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Koopmeiners, Ouwejan; Midtsjø, Til, Maher; Stengs, Johnsen (63. Gudmundsson), Idrissi.

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons