417 klimaatspijbelaars uit de IJmond richting Den Haag

417 klimaatspijbelaars uit de IJmond richting Den Haag
© ANP
IJmond

Vanuit de havo- en vwo-scholen in de IJmond en Castricum zijn 417 scholieren afgereisd om te demonstreren voor een strenger klimaatbeleid. Dat is iets meer dan vijf procent van alle havo- en vwo-leerlingen op die scholen (7667 leerlingen).

De meeste demonstranten bevinden zich op Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Daar vertrokken honderd van de 607 leerlingen richting het Malieveld.

Lees ook het verhaal van Bas Kroon van Gymnasium Felisenum: ’Het gaat wel om mijn toekomst en niet die van u’

Conrector Irma Kallenbach is er best trots op dat op haar school procentueel de meeste actievoerders zijn. ,,Het toont de grote betrokkenheid bij het thema’’, zegt ze.

Op het Felisenum mochten leerlingen meedoen als ze een (handgeschreven) essay inleverden en toestemming kregen van hun ouders. En zoals op veel scholen moet achteraf een selfie getoond worden als bewijs dat scholieren echt naar Den Haag zijn geweest.

Kijk terug: liveblog klimaatdemonstratie van scholieren

Op het Vellesan College in IJmuiden hebben de minste havo-vwo-leerlingen besloten om actie te voeren. In totaal zes van de 1200 leerlingen vroegen via hun ouders toestemming om mee te doen aan de klimaatmars, waar tienduizend scholieren uit Nederland meeliepen.

Op het Jac. P. Thijsse in Castricum ook een relatief hoge deelname aan de mars. Daar hebben 200 van de 2100 leerlingen meegedaan. Rector Christine Hylkema is ’blij’ met dat aantal.

Op het Kennemer College in Beverwijk waren 31 lege schoolbanken door leerlingen die naar den Haag waren. En op het Bonhoeffer College in Castricum zestig van de 1600 leerlingen. Van het Ichthus Lyceum in Driehuis voegden zich twintig van de 1200 leerlingen bij de landelijke demonstratie.

Op het Technisch College in IJmuiden is geen van de leerlingen afgereisd naar Den Haag, zegt directeur Frank Out. ,,Ik stuur net een mail naar het overkoepelend bestuur Dunamare: ’alle leerlingen zijn hard aan het werk om de energietransitie voor elkaar te krijgen’.’’ Op het Technisch College worden de monteurs van de toekomst klaargestoomd.

Lees ook: ’Het gaat wel om mijn toekomst en niet die van u’

Meer nieuws uit IJmond

Lees hier de digitale editieVolg ons