Premium

Interim-coach korfballers Huizen mikt op handhaving: ’Iedere wedstrijd is een finale’

Interim-coach korfballers Huizen mikt op handhaving: ’Iedere wedstrijd is een finale’
Hendrik Jongerden: ,,De chemie was er niet meer.”
© Foto Studio Kastermans
Huizen

Vorige week nam korfbalvereniging Huizen vrij plotseling afscheid van trainer Arend Bakker. De oefenmeester, die in 2015 over kwam van DWS Kootwijkerbroek, had drie goede seizoenen gedraaid. Volgens oud-selectiespeler en nieuwe interim-trainer Hendrik Jongerden was de spreekwoordelijke koek echter helemaal op.

De laatste zes wedstrijden onder Bakker werden met grote cijfers verloren. Voor de technische commissie reden om de samenwerking per direct te staken.

De club benaderde Hendrik Jongerden en Jaap van Ginkel met de vraag de trainerspositie tot het einde van het seizoen waar te nemen.

Privé

Dat is volgens Jongerden precies wat ze gaan doen en geen dag langer. Hij heeft bij de selectie aangegeven dat hij daarvoor privé een groot offer brengt en dat hij van de spelers daarom volledige inzet verwacht.

Zelf speelde hij ruim vijftien jaar in de selectie maar hij heeft een paar stappen teruggedaan, omdat hij meer thuis wilde zijn. Jongerden is binnen de club nog steeds actief als scheidsrechter en algemeen reservespeler voor alle senioren teams. Daar wil hij na dit avontuur weer naar terug. Hetzelfde geldt voor Van Ginkel. De club zoekt daarom nog steeds een nieuwe hoofdtrainer.

Het was voor Jongerden niet echt een verrassing dat er iets zou gebeuren. Toen hij een paar weken geleden inviel bij de selectie wist hij meteen dat het niet goed zat. Er was geen vertrouwen tussen coach en spelers.

Daardoor liep het spel niet. Het ontbrak aan coaching vanaf de zijlijn en het spel was niet scherp. ,,Begrijp me goed. Arend heeft het heel goed gedaan, maar ik heb nog nooit een trainer langer dan drie jaar voor een selectie gezien. De chemie was er niet meer.”

Jongerden en Van Ginkel staan nog maar nauwelijks een week aan de zijlijn, maar hebben wel meteen aanpassingen gedaan. De speelstijl is omgezet van dynamisch naar statisch.

Daarbij ligt het accent op meer verdedigende druk en minder op een snelle rebound. Voor dynamisch korfbal hebben ze op het moment gewoonweg niet het geschikte spelersmateriaal. ,,Er zijn een aantal goed scorende spelers vertrokken, die mis je”, legt hij uit.

Met een strakkere verdediging moet het aantal tegendoelpunten drastisch omlaag worden gebracht. Daarnaast mogen er volgens de nieuwe trainer conditioneel wel een paar tandjes bij.

De nieuwe speelstijl lijkt te werken. Het duel tegen Helios uit Castricum van afgelopen zaterdag eindigde gelijk. Het was het eerste punt van de zaalcompetitie.

Handhaving

Het voornaamste doel is handhaving in de derde klasse. Het maakt de trainer daarbij niet uit of dat rechtstreeks of via play-offs is. Dat is volgens hem meteen het hoogst haalbare dit seizoen.

Daardoor is in de tweede seizoenshelft iedere wedstrijd een finale. Niet winnen of punten laten liggen betekent degradatie naar de vierde klasse en dat wil niemand.

Zaterdag speelt de derdeklasser een uitwedstrijd bij Crescendo. Een lastige opgave want de tegenstander is namelijk koploper en won tot nu toe zeven maal en speelde de andere wedstrijd gelijk.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen