Politiek Purmerend kiest voor halvering op- en afritten bij A7

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Een overgrote meerderheid van de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer kiest voor het halveren van de op- en afritten van de A7 bij Purmerend-Zuid en Purmerend-Centrum.

Die maatregel, gecombineerd met een parallelweg tussen de twee afslagen en het verbreden van de A7 tussen Zaandam en Purmerend van twee naar drie rijstroken, biedt de meeste kansen om het fileleed op de snelweg terug te dringen, vinden de partijen.

Alleen GroenLinks is tegen die maatregel, en ziet het verbreden van de A7 als een hopeloze missie omdat het verkeer over een aantal jaar toch weer vast komt te staan. Fractievoorzitter Fred Beijert ziet liever dat het gebruik van fiets en openbaar vervoer wordt gestimuleerd. De andere fracties waren het eens met de door het college voorgestelde variant om fileleed tegen te gaan. Wel werden er zorgen geuit, omdat het door die maatregel een stuk drukker wordt op de Laan der Continenten in de wijk Weidevenne, en op de Neckerstraat bij afslag Centrum. Met name op de Laan der Continenten staat het nu al regelmatig muurvast. Wellicht kan het Rijk, die de miljoenen kostende operatie om de A7 te verbeteren betaalt, ook de knip trekken voor die uitvalsweg, opperden enkele partijen.

Maar dat zit er volgens wethouder Eveline Tijmstra niet in. Die drukte komt vooral door de groei van Purmerend, en niet door de aansluiting op de A7. ,,Dat neemt het probleem niet weg.’’ Ze wil onderzoeken hoe de verkeerssituatie daar verbeterd kan worden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.