Met duizenden dansen klimaatspijbelaars op Malieveld

1/2
Den Haag

Opgetogen lopen duizenden scholieren donderdagochtend naar het Haagse Malieveld. Ze zorgen voor flinke drukte op de stations en trekken veel bekijks.

Het ene kartonnen bord is nog opvallender en creatiever dan het andere. Van: ’Rutte, loop onze toekomst niet te verkutte’, ’There is no Planet B’, en: ’Wat is een diploma zonder toekomst?’ tot: ’Eat pussy, not cow’ en ’Planet hotter than Freek Vonk’. Ze hebben duidelijk hun best gedaan. Er wordt trots mee geposeerd voor de vele fotografen en omstanders.

Grote opkomst

De opkomst is veel groter dan werd ingeschat. Vooraf werd gedacht dat er zo’n 3000 scholieren een schooldag zouden skippen voor protesteren op het Malieveld. Maar organisator Youth for Climate zegt dat er tenminste 15.000 leerlingen zijn. En misschien nog wel meer. Sommige enthousiastelingen hebben het zelfs over 30.000 scholieren. Politie is aanwezig en ook ietwat overdonderd door de vele jongeren, maar spreekt van een goede sfeer, zonder incidenten.

De treinen richting Den Haag zijn ’s ochtends overvol met zingende en soms wat hysterische pubers.

Scholieren zingen Queen in de trein. Tekst gaat daarna verder.

NS kan de drukte bijna niet aan. Sommige actievoerders moeten op onder meer station Haarlem en Leiden wachten op een volgende trein. Het past gewoon niet. Niet dat ze het erg vinden. ,,Wayo! Zoveel mensen! Dit is sick!’’, schalt er over de perrons.

De stoet trekt door de Haagse binnenstad en onderweg worden ze aangemoedigd door kijkers. Bewoners applaudisseren en roepen: ,,Goedzo! Goed bezig!’’ Op de vraag of ze geen leuzen moeten roepen, kijken meerdere scholieren verbaasd. ,,Wat zijn dat?’’ Het wordt: ’CO2, weg ermee’ en luid gejuich.

Op het Malieveld krijgen de klimaatspijbelaars een warm onthaal. ,,Dit is geweldig jongens! Jullie spijbelen niet echt hoor. De echte klimaatspijbelaars, die zitten daar’’, roept organisator Stijn Warmenhoven vanaf het podium. Hij wijst richting het Binnenhof. ,,Zij doen te weinig! Zij moeten nu actie ondernemen.’’ De scholieren op het Malieveld juichen weer.

Er wordt gedanst op populaire uptempo muziek, als Bizzey en De Jeugd Van Tegenwoordig. Er worden filmpjes en selfies gemaakt. De sfeer is opgetogen. Als al die spandoeken en borden niet zo enthousiast in de lucht gehouden werden, had het zo een klein festival kunnen zijn.

Toch zijn de scholieren stuk voor stuk bloedserieus als hen gevraagd wordt waarom ze naar Den Haag zijn gekomen. Ze komen vanuit heel Nederland: van Groningen tot Limburg. Er moet echt iets veranderen, vinden ze. Ze maken zich grote zorgen om het klimaat en vinden dit klimaatakkoord te ’slap’. Iemand loopt met een bord met het logo van Shell, maar dan veranderd in een duivel. ,,Grote bedrijven die vervuilen moeten hun verantwoordelijkheid nemen’’, vindt Jacco uit Alkmaar. Hij draagt een mondkapje als protest. ,,De grote opkomst is waar we het voor doen, ik denk wel dat we ons doel bereikt hebben’’, zegt Aya Hinawi uit Opmeer.

Veel jongeren zijn zichtbaar onder de indruk van deze dag. Dat Mark Rutte later in een reactie laat weten dat Nederland al genoeg doet om het klimaat te verbeteren, doet de jongeren waarschijnlijk een stuk minder. Dat demonsteren, dat bevalt hen wel.

Kijk hier ons liveblog van de klimaatdemonstratie terug.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen