Enkele klimaatspijbelaars uit Zaanstreek en Waterland bij protest in Den Haag

Enkele klimaatspijbelaars uit Zaanstreek en Waterland bij protest in Den Haag
Zaanstreek/Waterland

Enkele klimaatspijbelaars uit de Zaanstreek en Waterland trokken donderdag onder schooltijd naar Den Haag voor het klimaatprotest, waar ruim tienduizend scholieren uit het hele land aan deelnamen.

Rector Michiel van Dijk van het Zaanlands Lyceum meldt dat circa zeventig van zijn 1400 leerlingen naar Den Haag zijn afgereisd. Om verlof te krijgen, schreven de leerlingen verplicht een motivatiebrief, ondertekend door hun ouders. Kees Laan, rector van het Bertrand Russell College, schat dat drie leerlingen uit Krommenie naar Den Haag zijn gegaan.

De Purmerendse Nelson Mandela school miste twaalf van haar 154 examenleerlingen en verbond geen consequenties aan de spijbelactie. Het Jan van Egmond lyceum (Purmerend), W.J. Bladergroen (Purmerend) en Pascal Zuid (Zaandam) meldden geen klimaatspijbellaars.

De demonstratie begon donderdag om 11 uur op het Malieveld. Daarna liepen de deelnemers in een mars via de Hofvijver en de Mauritskade terug naar het Malieveld. De actie verliep zonder noemenswaardige incidenten. Rond 13:30 eindigde het protest.

Lees ook: Met duizenden dansen klimaatspijbelaars op Malieveld

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons