Scheurtjes in coalitiefront stadhuis Den Helder op Willemsoord

Scheurtjes in coalitiefront stadhuis Den Helder op Willemsoord
Burgemeester en wethouders van Den Helder willen het stadhuis vestigen in deze twee gebouwen op Willemsoord.
© George Stoekenbroek
Den Helder

Kleine scheurtjes in het coalitiefront voor de vestiging van het stadhuis op Willemsoord. Seniorenpartij staat er niet pal achter.

Ook de Stadspartij weet niet of er in de komende raadsvergadering een besluit kan worden genomen over het voorstel van burgemeester en wethouders. De Seniorenpartij weet niet of de fractie voor gaat stemmen. ,,Het college moet zelf inzien dat het voorstel niet besluitrijp is’’, zegt commissielid Dirk Gorter. Hij vindt bijvoorbeeld dat de gemeente eerst moet weten of de Rijksbouwmeester akkoord gaat met het verbouwen van gebouw 66, voordat de gemeenteraad wordt gevraagd om voor of tegen het voorstel te stemmen.

Maar volgens wethouder Michiel Wouters wordt de gang naar de Rijksbouwmeester pas gemaakt als de gemeenteraad ja zegt tegen het voorstel. Hij verwacht geen problemen, omdat eerder met schouwburg Kampanje is gebleken dat gebouwen op Willemsoord respectvol voor hergebruik kunnen worden verbouwd.

Daadkracht

Marije Boessenkool van GroenLinks vindt dat het college en de meeste coalitiepartners omwille van het tonen van daadkracht een plan erdoor willen jagen terwijl er nog veel onduidelijk is.

De Stichting Museumhaven Den Helder vreest dat er problemen gaan ontstaan als het stadhuis wordt gevestigd in gebouw 66, pal naast de schepenhelling waar allerlei werk aan schepen wordt verricht. Als ambtenaren last ervaren van de herrie, zal de stichting waarschijnlijk aan het kortste eind trekken, vreest voorzitter Michiel Tegelberg. Wethouder Wouters zegt dat er alles aan gedaan zal worden om het nautische kwartier daar te behouden. Gebouw 66 zal goed worden geïsoleerd. Wouters denkt zelfs dat het enige charme heeft als de ambtenaren enig geluid horen van werk aan de schepen.

Behoorlijk Bestuur vindt dat de gemeente en Woningstichting geen goed signaal aan de burger geven met betrekking tot het oude stadhuis aan de Kerkgracht. Eigenaar Woningstichting mag maar een deel van het gebouw verhuren. Daarom koopt de gemeente het pand en koopt Woningstichting het na vier jaar terug voor iets meer dan 2 miljoen euro. Volgens D66 komt dat neer op een bedrag van 775.000 euro per jaar. Maar volgens wethouder Wouters gaat het om een bedrag van ongeveer 220.000 euro per jaar.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons