Lijmpoging breuk Ravelijncenter en Detailhandelsfederatie Den Helder

Delano Weltevreden
Den Helder

Een mediator moet proberen de breuk tussen het Ravelijncenter en het bestuur van de Detailhandelsfederatie Den Helder te lijmen.

Wethouder Michiel Wouters zegt dat het college overweegt iemand te zoeken die deze rol op zich kan nemen. In de DFD zijn alle detailhandelsverenigingen van Den Helder verenigd. DFD is met betrekking tot zaken die de detailhandel aangaan het aanspreekpunt van de gemeente Den Helder.

Het bestuur van het Ravelijncenter stapte in de tweede helft van 2017 uit DFD. Het bestuur vindt dat de belangen van de woonboulevard niet door DFD worden behartigd. Het Ravelijncenter wil daar onder meer supermarkten toestaan, maar de andere leden van de federatie willen dat niet.

,,We hebben al wat pogingen gewaagd om de beide partijen tot elkaar te brengen, maar die waren niet succesvol’’, zegt Wouters. Het bestuur van het Ravelijncenter verwerpt het rapport van Stad & Co waarin onder andere wordt gezegd dat daar geen supermarkten of andere vormen van detailhandel moeten worden toegestaan.

Dat rapport over de revitalisering van de diverse winkelgebieden is voor de gemeente juist de basis van het toekomstige detailhandelsbeleid. ,,De gemeente kan niet tot een breed gedragen detailhandelsbeleid komen als bepaalde partijen zich daarvan distantiëren’’, aldus Wouters. Diverse gemeenteraadsfracties zijn het met hem eens dat gepoogd moet worden Ravelijn en DFD weer op dezelfde lijn te krijgen.

Voorziter Hans van Leeuwen van de Ondernemersvereniging Ravelijncenter heeft eerder gezegd dat lijmpogingen weinig zin hebben, zolang DFD blijft vasthouden aan ’detailhandelsregels uit de vorige eeuw’. Volgens Van Leeuwen moet gekeken worden naar wat de klanten willen. Uit recent onderzoek van retailprofessor Cor Molenaar blijkt dat de klanten onder meer een supermarkt daar fijn zouden vinden. De gemeente wil echter niet dat Aldi van Schooten Plaza verhuist naar het Ravelijncenter.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.