OM wil twee weken cel voor drugsdealer Edam

OM wil twee weken cel voor drugsdealer Edam
Alkmaar/Edam

Het openbaar ministerie wil dat een 31-jarige Edammer een celstraf van twee weken gaat uitzitten voor drugshandel in Edam-Volendam. Brahim T. zou op één dag in 2016 gedeald hebben in cocaïne. Hij maakte volgens het OM deel uit van een groep dealers, die actief waren in dezelfde regio en eerder werden veroordeeld tot deels voorwaardelijke celstraffen. De hoofdverdachte uit die groep kreeg 1,5 jaar celstraf.

De politie hield T. in januari 2016 aan en nam zijn auto in beslag. Vervolgens reden de agenten zelf te hard in die wagen, waardoor T. een bekeuring kreeg voor deze snelheidsovertreding. „Het was nog een hele kluif om van die bekeuring af te komen”, zei de raadsman van T. dinsdag lachend bij de rechtbank in Alkmaar. „Maar de politie kon er niet onderuit, want er was geflitst. En mijn cliënt reed toen niet in die auto, want hij was opgepakt.”

T. was bij de aanhouding de chauffeur en vervoerde een andere man, die drugs afleverde bij een adres. Maar volgens zijn raadsman moet hij vrijgesproken van de handel op die dag, omdat hij niet zou hebben geweten wat zijn passagier van plan was. De verdachte en zijn passagier werden aangehouden op de N247 ter hoogte van Broek in Waterland. Hij had een wikkel cocaïne bij zich en de andere man vijf wikkels. Het OM ging er aanvankelijk van uit dat T. meer betrokken was bij de groep en een grotere rol speelde als dealer, maar vond daar tijdens een uitgebreid onderzoek geen bewijs voor.

Een vrouw meldde zich bij de politie en vertelde dat zij in het verleden van T. coke kreeg. Ze was toen nog maar 14 jaar oud. Nadat ze was afgekickt had de man haar niet met rust gelaten, zei ze, en kreeg ze mensen aan de deur en telefoontjes van T. Deze periode werd overigens niet ten laste gelegd, omdat er geen bewijs was dat T. toen actief dealer was.

De verdachte zat al 39 dagen in de cel in voorarrest. Hij was zelf niet bij de zitting aanwezig. De rechtbank doet 19 februari uitspraak.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons