Bewegend Verleden: de strenge winter van 1979, Alkmaar [video]

IJzel in de winter van 1979 in Alkmaar. Normaal gesproken was dit Renaultje 4 natuurlijk vriendelijk gestopt om de schuifelende voetgangers voor te laten gaan bij het oversteken. Maar het lukte gewoon niet… hij bleef maar glijden.
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de winter van 1979.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

De winter van 1979 wordt nog steeds herinnerd omdat hij zo ontzettend streng was. Siberische toestanden in Nederland. Dorpen werden voor dagen afgesloten van de bewoonde wereld. IJzel zorgde voor enorme verkeersoverlast. Winkels en scholen bleven gesloten. Het alledaagse leven lag plat.

Dieptepunt was wel op 14 februari 1979, bijna 40 jaar geleden.

Een zware sneeuwstorm zorgde voor sneeuwduinen van soms wel 6 meter hoogte. Sensationeel en spectaculair!

Het filmpje laat een bonte stoet van auto’s uit vervlogen tijd zien. Een Volkswagen Golf type 1, een Renault 4 en 5, een Kever, een Peugeot 304, een Fiat 127 en nog veel meer. Allemaal modellen die nu te vinden zijn op Marktplaats onder de titel Oldtimers. Ook de Mercedesbus L206 die hier een sierlijk pirouetje draait, mag er natuurlijk zijn.

Ook Alkmaar kende in deze winter vele ongemakken. De familie Van Sloten maakte hier destijds een mooi filmpje van. Vanaf hun flat aan de Muiderwaard hadden zij mooi uitzicht op het kruispunt met de Noorderkade.

IJzel zorgde voor spannende momenten. Tientallen auto’s kwamen veel te hard aanrijden en schoten vervolgens vanwege de ijzel uit de bocht. Gelukkig zonder al te veel ernstige gevolgen.

Inmiddels wel heel hilarisch om al die oude automodellen voorbij te zien komen glijden. En wat zullen de chauffeurs hebben gevloekt! Het is maar goed dat het Super8-filmpje zonder geluid is.

Nog een filmpje van de winter, uit januari 1979. De A9 van Alkmaar naar Beverwijk was door de sneeuw helemaal afgesloten. Auto’s waren ingesneeuwd. Kinderen bouwden een sneeuwhut midden op de snelweg. Deze film is van https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat.

Hier nog twee filmpjes van de strenge winter van 1979 in Nederland:

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen