13 telefoons gevonden in gevangenis Heerhugowaard

13 telefoons gevonden in gevangenis Heerhugowaard
Een op het opsporen van mobiele telefoons getrainde hond, een van de twee die de DJI heeft, in actie in Heerhugowaard.
© DJI
Heerhugowaard

Dertien illegale mobiele telefoons, drugs en verboden medicatie. Dat is de ’oogst’ van het doorzoeken van alle cellen in de gevangenis in Heerhugowaard, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) maandagavond.

De zogenoemde spitacties duurden vijf dagen. Met twintig man doorzocht de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB) de ruim driehonderd cellen en andere ruimtes waar gevangenen komen.

Vorige week zondagavond werd begonnen met het uitpluizen van de inhoud van de cellen van onder meer levenslang gestraften, meldde de echtgenote van een van hen.

Op deze afdeling zaten volgens haar ook de kort gestraften die een feestje bouwden, dat ze filmden.

Op de beelden is te zien dat zeker drie gevangenen een telefoon in hun hand hebben. Het bestaan van het filmpje zou in oktober al bekend zijn geweest. De Telegraaf informeerde de gevangenisleiding er vorige week zondag over en publiceerde het filmpje een dag later.

Honden

Gedetineerden bij wie de verboden spullen werden gevonden, zijn ’maximaal’ gestraft, meldt de DJI. ’Het staat buiten kijf dat het onacceptabel is dat gedetineerden toegang hebben gehad tot een mobiele telefoon’, herhaalt de dienst in een persverklaring. Spitacties waarbij in het opsporen van mobieltjes en drugs getrainde honden worden ingezet vinden de komende tijd vaker plaats, kondigt de dienst aan. ’Zo lang als nodig is.’

Onderzocht wordt hoe het in Heerhugowaard zo ver kon komen en hoe dit voortaan kan worden voorkomen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons