Directeur Willemsoord wil geen coffeeshop op oude rijkswerf Den Helder

Delano Weltevreden
Den Helder

Directeur Hans Broekmeulen van Willemsoord BV wil daar geen coffeeshop hebben.

Dat bleek maandagvond in de vergadering van de raadscommissie bestuur en middelen.

Burgemeester en wethouders van Den Helder hebben de voormalige rijkswerf Willemsoord en industrieterrein Ravelijncenter als mogelijke vestigingslocaties genoemd van twee coffeeshops die weg moeten uit de Koningstraat.

Wat precies het bezwaar van Broekmeulen is, werd gisteravond niet duidelijk. Wethouder Michiel Wouters zegt dat er geen plek is op Willemsoord waar een coffeeshop terecht kan. Als daar een wietwinkel komt, zal het in onderhuur moeten.

Ook Leger des Heils wil pertinent geen coffeeshop naast de deur, zegt commissielid Sebas Pavlotsky van ChristenUnie. Coffeeshop Tops wil verhuizen naar de plek waar vroeger horecagelegenheid Klein Kras zat.

Het pand is nu van Woningstichting. In Vast en Verder vangt het Leger des Heils aan de Prins Hendriklaan kwetsbare jongeren op die met justitie in aanraking zijn geweest.

Volgens wethouder Wouters klopt het dat het Leger des Heils daar liever geen coffeeshop wil, maar snapt de manager ook dat die plek onder de huidige omstandigheden een goede is.

,,Ik ben het met u eens dat het geen ideale plek is. Maar het is wel een haalbare optie.’’ De eigenaar van de coffeeshop en de manager van Vast en Verder zijn met elkaar in overleg, weet Wouters. Zij bespreken volgens de wethouder hoe de kwetsbare jongeren ervan weerhouden kunnen worden om de coffeeshop binnen te stappen.

Henk Mosk (D66) denkt dat een coffeeshop naast de deur geen grotere verleiding is voor de jongeren dan de huidige plek van de wietshops aan de Koningstraat. Die zitten ook op loopafstand. CU is het daar niet mee eens.

De PVV vraagt zich bij monde van commissielid J. Kanon af welk visitekaartje de gemeente wil afgeven als Tops zich vestigt op de plek van Klein Kras. ,,Wij zijn daar pertinent tegen. De gemeente heeft gebouw De Koploper gekocht. Dat pand wordt gesloopt en daar wordt het stadspark aangelegd. We moeten later niet roepen dat het onhandig is dat zij daar zijn gaan zitten.’’

Wethouder Wouters denkt juist dat het beter is dat de coffeeshop bij het stadspark komt in plaats van midden in een woongebied. Hij zegt weinig reacties te hebben ontvangen van omwonenden over de voorgenomen vestiging van de coffeeshop naast het Leger des Heils. Woningstichting en de eigenaar van Tops werken nu onder meer aan plannen met betrekking tot de uitstraling van de coffeeshop.

Omdat er ook nog verbouwd moet worden verwacht Wouters dat Tops met een jaar of twee naar de nieuwe plek kan. In de tussentijd kan worden gewerkt aan het vinden van een locatie voor Tsjakka en Aktama.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.