Engelandvaarder trouw aan zee

Bert Brink met documenten uit de oorlog en zijn monsterboekje.

Oud-Engelandvaarder ir. Lubertus (Bert) Brink is vorige week op 96-jarige leeftijd overleden.

„We zijn dankbaar voor het rijke leven dat hij heeft geleid”, zegt zijn zoon Robin Brink. Dat vader in de Tweede Wereldoorlog was uitgeweken naar Engeland waar hij zijn echtgenote Peggy ontmoette, was uiteraard bekend, maar er werd thuis weinig over gesproken.

Nadat kleinzoon Mathijn Brink om meer details vroeg vanwege een opdracht op school, begon grootvader te vertellen. Samen met zoon Robin en zijn kleinkinderen Mathijn en Malika reconstrueerde Bert in het voorjaar van 2018 zijn reis naar het neutrale Zweden, de ontsnapping naar Engeland en de vele reizen over de wereld tijdens de oorlog. Daarvoor werden diverse archieven bezocht.

Dat relaas leidde tot een artikel in het verenigingsblad van de Helderse Historische Vereniging en een lezing door Robin Brink voor de HHV in de bibliotheek in oktober vorig jaar. Bert was daarbij ook aanwezig.

Bert werd in 1922 geboren in Amersfoort en wilde graag naar zee. In 1942 deed hij zijn stuurmansexamen in Amsterdam en daarna ging hij aan de slag op de kustvaarder Nisi Deo die op de Oostzee voer. Bert was echter van plan om te ontsnappen aan de Duitse bezetter. Hij stapte daarom in oktober 1942 in Zweden van boord. Na zijn ’desertie’ gaf hij aan naar Engeland te willen om zich als koopvaardijofficier te kunnen inzetten voor de Nederlandse regering in ballingschap. Bert werd op 8 februari 1943 naar Schotland gevlogen en ontvangen door Koningin Wilhelmina.

Als stuurman aan boord van de vrachtschepen ss Meerkerk en Philips Wouwerman en de tankers Marpessa en Erina maakte Bert gevaarlijke konvooireizen over de hele wereld. Na de oorlog ging hij voor Koninklijke Shell werken onder meer als gezagvoerder van tankers. Later was hij als scheepsbouwkundig ingenieur betrokken bij de olie- en gaswinning op zee.

Arie Booy

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.