Celstraf geëist tegen Purmerender voor zwaaien met een mes

Celstraf geëist tegen Purmerender voor zwaaien met een mes
Alkmaar/Purmerend

Tegen de 32-jarige Sidney V. uit Purmerend is maandagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar voor twee geweldsmisdrijven in Purmerend zestien weken celstraf geëist, waarvan vier weken voorwaardelijk. De verdachte zou zich daarnaast verplicht moeten laten behandelen.

De Purmerender trof 24 augustus vorig jaar op het parkeerterrein van bouwmarkt Gamma een vroegere werkgever van hem, van wie hij nog zo’n 900 euro te goed zou hebben. Die vermeende schuld leidde al eerder tot problemen tussen de twee, zo bleek tijdens de zitting. De mannen vlogen elkaar op het parkeerterrein vrijwel direct in de haren, waarbij V. rake klappen in zijn gezicht kreeg en onder meer een gebroken tand opliep. Zijn rivaal moet zich daarvoor binnenkort verantwoorden bij de officier van justitie.

Getergd door dit geweld ging de Purmerender daarna naar de wagen van zijn ex-baas en stak de vier banden van zijn voertuig met een schroevendraaier lek. Dat werd gezien door een bezoeker van de bouwmarkt, die V. daarop wilde tegenhouden. Meerdere getuigen hebben gezien hoe de verdachte gevaarlijk met een mes zwaaide, waarbij hij angstig in de buurt van de nek en hals van de man kwam.

Sidney V. bestreed maandag met klem dat hij de bedoeling heeft gehad om de man wat aan te doen. Volgens hem is het allemaal veel groter gemaakt dan het in werkelijkheid was. „Het is zogenaamd gezien door mensen die op een flinke afstand stonden. Het is daardoor een beetje kinderverhaal geworden. Ik ben er een beetje klaar mee.”

De Purmerender heeft tweeënhalve week in voorarrest gezeten. De officier van justitie vond dat gezien de ernst van de feiten niet voldoende. Hij meende dat V. in elk geval terug moet naar de gevangenis, vooral omdat er een mes in het spel was.

Volgens advocaat Fontein staat dat niet vast en is het zeker niet uitgesloten dat zijn cliënt alleen een schroevendraaier heeft gebruikt. De raadsman vroeg vrijspraak voor het zwaaien met een mes, omdat V. niet de opzet heeft gehad om er iemand mee te verwonden. Hij stelde verder dat er niemand bij gebaat is dat de Purmerender weer terug moet naar de cel.

Sidney V. zei in zijn laatste woord te hopen dat hij wordt vrijgesproken van de ernstigste beschuldiging. „Het is heel lullig allemaal. Desnoods achten jullie het wel bewezen, maar dan zonder strafoplegging”, zo gaf hij de rechters als advies mee.

De uitspraak is op 18 februari.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons