Beks mikt weer op drie titels

Beks mikt weer op drie titels
Bart Beks hoopt dit jaar drie dubbeltitels te veroveren bij het NK.
© Archieffoto Studio Kastermans
Hilversum

Het Tulip Tennis Center in Hilversum is tot en met zondag decor van de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ indoor. Ruim vierhonderd tennissers komen in verschillende categorieën in actie.

De NKS 35+ indoor ging eerder als de Nationale Overdekte Veteranen Kampioenschappen door het leven, maar van de term ’veteranen’ is vorig jaar afscheid genomen omdat deze benaming niet past bij de leeftijdscategorie die veel mensen daarmee associëren.

In vergelijking tot de voorgaande jaren is er sprake van een explosieve groei in deelnemers. Vorig jaar namen 368 tennissers deel. Tijdens deze editie staat de teller op 440. „Het meest verheugende vind ik nog wel dat er zoveel sterke spelers meedoen. Als je ziet dat in ’de 35+’ Jasper Smit en Romano Frantzen meedoen. Dat zijn wereldtoppers internationaal bij de Young Seniors. Bij de dames doet Olga Kaluyzhnaya, één van de beste speelsters ter wereld bij de senioren 35+, mee. Dat is mooi”, zegt Frits Raijmakers, bondscoach van de senioren 35-plus.

Uitdaging

Zelf is Raijmakers één van de favorieten in de twee categorieën waar hij is ingeschreven (60+ en 65+). De 64-jarige Raijmakers gaat in beide categorieën als nummer één van de plaatsingslijst op jacht naar de titel. „ Ik ga de uitdaging aan. Met als voorbeeld Bart Beks vorig jaar, die toen in drie categorieën kampioen werd. Als ik ooit nog eens ’zoiets’ wil proberen, dan moet ik het nu doen. Ik speel ook geen dubbel.”

Als er iemand van een uitdaging houdt is het wel de 45-jarige Beks, die dit jaar in drie leeftijdsklassen gaat dubbelen. Het indrukwekkende kunststukje dat hij vorig jaar leverde, in drie categorieën Nederlands kampioen worden, probeert hij dit jaar te herhalen, maar dan in het dubbelspel. In de 45+ treedt hij aan met David Hofman, in de 40+ met oud-tophockeyer Bram Lomans en in de 35+ met Floris Kilian. Vorig jaar stond de meervoudig wereldkampioen geen set af op weg naar zijn drie enkelspeltitels (negen duels in totaal).

Respect

De oudste speelcategorie bij de mannen is de 85-plus. Daar strijden vijf mannen om de titel. „Diep respect voor wat zij nog kunnen. Dat is soms onvoorstelbaar als je ziet hoe die nog rennen van de ene naar de andere hoek, echt rennen”, zegt Raijmakers.

Wat betreft de oudere dames, stokt het bij de 75+. Dat is volgens de bondscoach een bekend gegeven. „Dat zie je international ook, dat er meer heren zijn”, weet Raijmakers. „Waar dat aan ligt, weet ik niet. De ITF probeert daar ook wat aan te doen.”

De Nationale Kampioenschappen zijn afgelopen zaterdag van start gegaan met het kwalificatietoernooi. Gisteren stonden de eerste wedstrijden in het hoofdschema op het programma.

Toegang tot de wedstrijden in het Tulip Tennis Center te Hilversum is gratis.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons