Korporaal Anna wint Heel Holland Bakt

Korporaal Anna wint Heel Holland Bakt
Wormerveer

De vlag gaat uit bij de marine in Den Helder. Korporaal Anna is de winnaar van tv-hit Heel Holland bakt.

Met haar tulpentaart versloeg ze zondagavond in de finale Maroeska uit Wormerveer en Nicole. „Een droom die uitkomt, echt fantastisch”, straalde de Amersfoortse Anna Yilmaz na de ontknoping. De gedoodverfde winnaar op social media kreeg meteen felicitaties van defensieminister Ank Bijleveld op Twitter. ’Wat een geweldige prestatie. Wij bij Defensie zijn trots op je.’

Anna verrast aan boord van Zr. Ms. Evertsen dolgraag de bemanning op taart. Op het schip in de Middellandse Zee is volop meegeleefd met de brunette, die tegenwoordig in Doorn is gestationeerd. Ook thuis hielden marinecollega’s hun adem in. „Heel Den Helder leeft mee”, aldus een woordvoerder.

Korporaal Anna wint Heel Holland Bakt

’Doorgestoken taart’

Opnieuw kreeg finaliste Maroeska Metz het zwaar te verduren op social media, de voorkeur ging massaal uit naar Anna. ’Terecht gewonnen, gelukkig niet die ouwe heks’ en ’als Maroeska wint is het doorgestoken taart’. Niettemin oogstte het spektakelstuk van de Wormerveerse, dat dankzij elektromagneten boven de tafel bleef zweven, bewondering. ’Zij is aan het schaken terwijl de rest aan het dammen is.’

Ook jurylid Janny van der Heijden was enthousiast, maar Robèrt van Beckhoven vond haar taart ’te zoet’. Rutger van den Broek uit Hilversum, winnaar van het eerste seizoen in 2013 , is niet verrast.

„Anna was mijn favoriet. Ze werkt heel gedisciplineerd en dat moet, anders raakt je planning in de knoop.” De nederlaag van Maroeska - drie afleveringen op rij uitgeroepen tot Meesterbakker - zag hij aankomen. „Ze liet de laatste weken steekjes vallen. Vergat zout in haar karameltaart en werd wat chaotischer. De stress en spanning speelden haar parten.”

Korporaal Anna wint Heel Holland Bakt
Maroeska uit Wormerveer won Heel Holland Bakt niet.

Niet eerder maakte het zoetsappige bakprogramma zoveel nijd los op social media als dit zesde seizoen. Gebeten hond was Maroeska. Tegenstanders vonden het oneerlijk dat ze het kookboek ’Hoe dan?’ had uitgebracht en catering doet: ’dan ben je geen amateurbakker maar een professional’. De Noord-Hollandse heeft haar buik vol van alle kritiek. „Ik zat elke zondagavond met een knoop in mijn maag, want ik herkende mezelf nauwelijks in hoe de programmamakers mij in de montage hebben neergezet”, meldt ze in deze krant.

Pesters

„Door bepaalde scenes en karaktertrekken uit te vergroten wordt er een beeld van je neergezet waar ik niet blij van werd. Omroep MAX heeft hierin ook een verantwoordelijkheid, want die beeldvorming was koren op de molen van de pesters op social media.”

Haar gestreste gedrag? „Logisch als de tijd bijna om is. Als de cameraploeg je expres op dat moment komt interviewen, heb ik even geen gezellige babbel. Net als bij de finale, dat je door familie en vrienden in opdracht van MAX wordt verrast terwijl jij net op het moment suprême de laatste hand aan je spektakelstuk legt.”

Volgens de ontwerpster van meubels, lampen en sieraden ging het veel te ver op social media. Twitteraars riepen op tot een gele-hesjesactie in Hilversum om haar uit het programma te zetten, haar kookboek moest op de brandstapel en op internet gaven onbekenden haar bedrijf slechte recensies. „Best intimiderend.”

Oud-winnaar Van den Broek heeft het met haar te doen. „Wat haar wordt toegewenst is echt verschrikkelijk en gaat je niet in de koude kleren zitten. Het ergste dat over mij is gezegd was dat ik een rare stem had.” Dat het programma miljoenen kijkers trok snapt hij. „Het is ’foodporn’: taarten worden close-up zo mooi in beeld gebracht dat het water je in de mond loopt.”

Lees ook: Heel Holland bakt, Maroeska Metz ook: ’Ik begrijp niet waar al die ophef vandaan komt’ [video]

Lees ook: Ontwerper is als bakster nu Maroeska 2.0

Bekijk hier de uitzending.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen