Premium

’Alles is intussen zo volgebouwd’

1/3
Castricum

Grote belangstelling zondag voor de opening van de tentoonstelling ’Castricum van boven’ bij Werkgroep Oud-Castricum.

Veel fietsers en wandelaars streken neer bij het gebouw van Werkgroep Oud-Castricum aan de Geversweg.

Veel belangstellenden kwamen af op de opening van de fototentoonstelling ’Castricum van boven. „Het is nu wel erg druk hoor”, licht Arend Bron van de werkgroep toe. „Het is mooi weer en dan krijg je ook mensen die aan komen waaien. Die denken wat is daar aan de hand en dan worden ze aangenaam verrast.”

Er zijn ruim dertig luchtfoto’s van Castricum te bezichtigen. De oudste foto dateert uit 1923. Peter Levi die het fotoarchief van werkgroep Castricum beheert, vindt het pronkstuk toch wel de grote luchtfoto die de mederwerkers van de KLM maakte rond 1960. „Die foto is loodrecht naar beneden genomen. Dat is wel een hele bijzondere. Ik vind hem prachtig. Je hebt in een oogopslag het hele dorp duidelijk in het vizier. En je ziet ook nog hoe de wegen anders zijn gaan lopen dan dat de bedoeling was. Neem bevoorbeeld de Soomerwegh. Die loopt vandaag de dag in een lichte bocht, maar die zou eigenlijk dwars door de Maria Hoeve lopen op de Walstro. Dat is toen niet doorgegaan, de oude boerderij staat er nog steeds op dat hoekje, want de mensen in het dorp kwamen toen in protest.”

Hij wijst op de foto. „Dus de Soomerwegh moest erom heen gelegd worden. Kijk maar hier zie je hoe ze het eigenlijk bedacht hadden. Die lijn die ze oorspronkelijk in gedachte hadden stevent recht op die hoeve af”, vertelt hij enthousiast.

Voor alle foto’s is het een drukte. Iedereen is naarstig op zoek naar zijn eigen huis. Er wordt veel gewezen. Het valt nog niet mee om een luchtfoto te bekijken. „Vroeger keek je vanuit dit huis zo naar het Alkmaardermeer. Dat weet ik nog wel. Nu is het helemaal volgebouwd,” wijst een oudere man naar een huis op de foto.

Speciale camera

Het merendeel van de luchtfoto’s is gemaakt door Wim Schermer. „Hij stapte in een vliegtuigje en had een speciale camera ontwikkeld die weinig last had van beweging. Haarscherpe foto’s heeft hij gemaakt door de jaren heen. Een fantastische collectie waaruit we kunnen putten.”, zegt Levi.

In een aantal lijsten hangen twee foto’s, van vroeger en van nu. In een naastgelegen zaaltje draait een diavoorstelling met nog eens tachtig luchtfoto’s. „Het gaat me net iets te snel” hoor je iemand mompelen. „Net als ik door heb hoe de foto in elkaar steekt is hij floep weg’’ De tentoonstelling Castricum van boven is nog de komende drie maanden te bezichtigen op de eerste en derde zondag van de maand.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen