Sensationele slotfase bij FC Volendam-Sparta [video]

Volendam

Toeschouwers wreven zich in de ogen. Het kon eigenlijk niet wat ze hadden gezien, maar het was wel gebeurd. FC Volendam was vooral na rust kansloos tegen Sparta en ontsnapte een paar keer aan een 0-3 achterstand, maar pakte na een sensationele slotfase toch een punt (2-2).

‘Wij willen Antwi zien, wij willen Antwi zien’, zongen Volendam-supporters afgelopen maandag in de slotfase van de wedstrijd tegen Jong Ajax. Hun smeekbede werd niet beloond. Rodney Antwi bleef zitten waar ie zat: op de bank.

Vrijdagavond kregen de fans wel hun zin. Een kwartiertje voor tijd verving linksbuiten Antwi de linksback Mo Betti. Het stond 0-2 en Sparta was op weg naar een redelijk eenvoudige overwinning.

Prompt wekte Antwi de wedstrijd weer tot leven voor Volendam. Koud in het veld scoorde hij na een solo langs drie tegenstanders. Hij rommelde zich langs Gregor Breinburg, Bart Vriends en Dirk Abels en schoot de bal onder de zwak keepende Roy Kortsmit door. Een rommelsolo met geluk.

Sensationele slotfase bij FC Volendam-Sparta [video]
Het moment waarop FC Volendam terug in de wedstrijd komt: Rodney Antwi (links) heeft drie tegenstanders gepasseerd en schiet de bal onder keeper Roy Kortsmit door.
© Foto Orangepictures/Fred Rotgans

,,Laten we het maar een sambadansje noemen’’, zei Antwi met een brede grijns. ,,Toen ik die eerste man gepasseerd was, had ik veel ruimte voor me en ging ik snel het strafschopgebied in. Daar wist ik dat die twee verdedigers hun benen niet zouden uitsteken, want dan zou ik vallen. Ik ging er mooi tussendoor. Alleen kwam ik niet goed uit om de bal vol te raken. Maar ik raakte hem goed genoeg.’’

Marco Tol

FC Volendam had Marco Tol terug in de basis. De centrale verdediger was een maandje uit de roulatie geweest vanwege een gebroken teen. Maandag tegen Jong Ajax maakte hij als invaller zijn rentree. Nu was hij klaar om weer in de basis te starten. Het kostte Ties Evers zijn plek.

Tol speelde een degelijke wedstrijd en hield topscorer Lars Veldwijk (zeventien doelpunten) van het scoren af, al was dat na rust meer geluk dan wijsheid. Eén keer schoot Veldwijk snoeihard op de lat en een andere keer tikte hij de bal na een corner rakelings naast. Zo bleef de 0-3 uit.

Het leek niet uit te maken, want Volendam was na rust machteloos. In de eerste helft werd het via de vleugels tenminste nog af en toe dreigend, maar daar was in de tweede helft geen sprake meer van.

Na de razendsnelle 0-1 (van richting veranderd schot van Laros Duarte) was de 0-2 die Sparta op slag van rust maakte (kopbal van Abdou Harroui) waarschijnlijk een te harde tik geweest. Volendam wist het redelijke spel van de eerste helft namelijk geen vervolg te geven.

Stormram Kok

Wat in zulke wedstrijden kan helpen is een sterke spits die af en toe een bal vasthoudt of kaatst, waardoor de anderen kunnen bijsluiten en wellicht uit de tweede lijn kunnen schieten. Maar zo’n spits heeft Volendam niet. Dani van der Moot kwam opnieuw weinig in het spel voor en werd na rust vervangen door Martijn Kaars.

Maar pas toen Paul Kok als noodoplossing werd ingebracht, gebeurde er écht iets voorin. Kok, de lijvige linksback, werd twintig minuten voor tijd het veld ingestuurd om als stormram in de spits te gaan fungeren. Dat bracht iets teweeg. Kok stond ook aan de basis van de counter waaruit Antwi met zijn rommelsolo scoorde.

De wissels en het doelpunt van Antwi zorgden voor een ongedacht opwindend slot van het duel, met een prachtige gelijkmaker van Kevin Visser. De aanvoerder schoot een door Antwi teruggelegde bal onbedaarlijk hard in. ,,Iemand zei tegen me ’gefeliciteerd, je hebt met 2-2 gewonnen. En zo is het’’, zei Volendam-trainer Hans de Koning ter afsluiting.

Volendam-Sparta 2-2

3. L. Duarte 0-1, 43. Harroui 0-2, 79. Antwi 1-2, 86. Visser 2-2.

FC Volendam: Van Stappershoef; R. Schouten, M. Tol, Baly, Betti (77. Antwi); Visser, Deul (70. Kok), J. Vlak; Doodeman, Van der Moot (56. Kaars), Berenstein.

Sparta: Kortsmit; Saksela (75. Faye), Wuytens, Vriends, Abels, Drenthe; Harroui, D. Duarte (61. Breinburg), L. Duarte; Veldwijk, Dervisoglu (90. Ache).

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen