Einde aan modderkuilen in fietspad duinen Santpoort-Noord

Einde aan modderkuilen in fietspad duinen Santpoort-Noord
Het fietspad in de Santpoortse duinen is vanaf maandag afgesloten voor fietsers.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Noord

Het fietspad door de duinen van Santpoort-Noord krijgt een flinke opknapbeurt. De parkeerplaats wordt strakker ingericht en er komen twee verharde plekken voor mindervaliden. De werkzaamheden beginnen maandag 4 februari. Op 15 maart, de datum die als begin van het broedseizoen wordt gehanteerd, moet het nieuwe pad klaar zijn.

Het traject tussen parkeerplaats en waterkraantje, waar de afslag naar IJmuiden is, krijgt klinkers. ,,Eindelijk gaan we de modder wegwerken’’, zegt Jowien van der Vegte van Natuurmonumenten opgewekt. ,,Dit staat al heel lang op ons wensenlijstje, maar het was een kwestie van geld vinden.’’

De renovatie van het pad en de parkeerplaats kost zo’n 130.000 euro. De provincie Noord-Holland betaalt ongeveer de helft van de kosten.

Het fietspad door Duin en Kruidberg heeft een mooie, natuurlijke uitstraling, aldus Van der Vegte, maar het is erg arbeidsintensief in onderhoud.

,,Het bestaat uit een mengsel van schelpen en klei op een stevige ondergrond, maar met name in het bosgedeelte blijft het niet goed. De bomen maken drupplekken als het regent en dan ontstaan er gaten. Bovendien rijden op dat deel wat meer auto’s naar onze werkschuur en de huizen die er staan’, legt boswachter Van der Vegte uit.

Vooral in de winter is het eerste deel van het fietspad enorm blubberig. ,,Na elke winter moesten we weer gaten vullen, maar dat was haast niet bij te houden.’’

Gedurende de werkzaamheden wordt het pad geheel afgesloten voor fietsverkeer. Fietsers kunnen wel van IJmuiden naar Bloemendaal en andersom.

Wandelaars kunnen grotere rondes wandelen via het paadje naast het fietspad of over het pad rechts van het parkeerterrein. Wie een kortere route wil wandelen, kan via de verderop gelegen ingang Midden-Herenduin (Driehuis) de duinen in.

Meer nieuws uit IJmond

Lees hier de digitale editieVolg ons