300.000ste student: niet alleen feest [interactieve kaart]

Amsterdam

Het kan bijna niet missen: vanaf komend collegejaar telt Nederland meer dan 300.000 studenten op het hoogste niveau. Volgens voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten VSNU goed voor de ’kennissamenleving’, maar een ’uitdaging’ voor de universiteiten qua werkdruk en onderwijskwaliteit.

Bij de universiteiten schreven zich in totaal 5,3 procent meer studenten in, onder wie opmerkelijk veel doorstromers van hbo’s.

Opvallend is ook de groei van het aantal buitenlandse studenten. Bijna een op de vijf studenten (19,2 procent van de 291.277 ingeschreven studenten) is geen Nederlander.

De populariteit van de Nederlandse universiteiten heeft onder andere te maken met het feit dat er veel en goed Engels wordt gesproken, zegt VSNU-woordvoerder Bart Pierik. Voor studenten uit lidstaten van de EU geldt bovendien het relatief lage collegegeld in Nederland als pluspunt.

Om te voorkomen dat buitenlandse studenten die uit eigen land ’verdringen’, wordt de Engelstalige variant van een studie eerder op slot gegooid (numerus fixus). ,,Zo blijft het beheersbaar’’, zegt Pierik.

Zorgen zijn er dus wel over de kwaliteit van het onderwijs. Volgens de VSNU is de totale rijksbijdrage per student de afgelopen vijftien jaar met een kwart gedaald. Voorzitter Duisenberg wijst erop dat universiteitsmedewerkers kind van de rekening zijn. ,,Dat gaat de hele samenleving aan.’’

Lees ook: Brexit noopt tot IQ-deals

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen