Zoon opgepakt, moeder Lucie (89) naar zorginstelling gebracht

André de Vries en zijn moeder thuis aan de afwas, ruim een week geleden.

André de Vries en zijn moeder thuis aan de afwas, ruim een week geleden.© Foto Wim Egas

Wormer/Zaandijk

Lucie Pot (89) uit Wormer is naar een zorginstelling gebracht. Haar zoon André de Vries is donderdagavond aangehouden.

Mevrouw Pot ging deze week naar een schuiladres nadat de rechter had bepaald dat ze op een gesloten afdeling opgenomen moest worden.

Behalve de zoon zijn ook diens vrouw en de klinisch psycholoog die hun afgelopen dagen onderdak bood, aangehouden. Ze worden verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. ,,Ofwel ontvoering’’, zegt André de Vries in een telefoongesprek vanuit de gevangenis. ,,De curator heeft daar aangifte van gedaan. Ze weet dat mijn moeder niet wil worden opgenomen.’’

Er lag al een machtiging voor gedwongen opname van zijn moeder. Het is onduidelijk hoe lang de drie nog worden vastgehouden. De curator was gistermiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Traumatisch

De psycholoog kent mevrouw Pot goed en heeft eerder al schriftelijk aangegeven dat zij thuis goede zorg krijgt. In die verklaring uit hij bovendien zijn zorgen over een mogelijke opname in een inrichting, vanwege haar traumatische oorlogsverleden. De Joodse vrouw verloor haar moeder en broertje en zat jaren ondergedoken.

Ook haar huisarts heeft verklaard dat ze thuis de zorg krijgt die nodig is. Beide verklaringen zijn door de rechter niet gezien. Hetzelfde geldt voor de bevindingen van de thuiszorgorganisatie. Waarom de rechter ze niet heeft gezien blijft onduidelijk, de rechtbank geeft geen toelichting. De verklaring van de huisarts en de map van thuiszorg zijn tijdens de zitting tevergeefs bij de rechter onder de aandacht gebracht.

Lees ook: Dwangopname dreigt, Lucie (89) uit Wormer duikt onder

Meer nieuws uit Keuze van de redactie

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.