Fred Friday met een lach weg bij AZ

1/2
Alkmaar

FC Twente huurt Fred Friday de komende maanden van AZ. Daarmee wordt de spits behoed voor nóg een frustrerend half jaar. Friday was bij AZ volledig uit de gratie geraakt en maakte sinds september geen deel meer uit van de A-selectie. Hij trainde alleen nog maar met Jong AZ mee. In wedstrijden werd hij niet gebruikt, ook niet in oefenduels.

Toch is de 23-jarige Nigeriaan met een lach vertrokken. Bij zijn laatste actie op het trainingsveld van AZ maakte hij dinsdag namelijk het winnende doelpunt in een partijspel. Achteloos passeerde hij een tegenstander, waarna hij snoeihard raak schoot. Friday werd besprongen door juichende medespelers.

Het was voor Friday een zeldzaam hoogtepuntje in zijn recente bestaan als voetballer. Kort nadat hij eind juli en begin augustus nog basisspeler in de Europa Leaguewedstrijden tegen Kairat Almaty was geweest, kreeg hij van AZ te horen dat hij weg mocht. De club zag voor hem geen toekomst in Alkmaar. Zou hij toch blijven, dan zou hij per 1 september (een dag na de transferperiode) worden teruggezet naar Jong AZ, samen met Iliass Bel Hassani, die in hetzelfde schuitje zat. Beiden vonden inderdaad geen club en moesten op 1 september dus verhuizen naar het trainingsveld van Jong AZ.

Vijf maanden lang meldden de twee zich bij de training van de beloften. Had dat elftal een wedstrijd, dan waren ze vrij. Hij kon er onmogelijk blij mee zijn, maar aan Friday was weinig te merken. Waar Bel Hassani regelmatig de kont tegen de krib gooide, deed Fred zijn ding. Hij trainde, hij zeurde niet en was niet vervelend. ,,Natuurlijk zou ik liever wedstrijden spelen, maar het is zoals het is. That’s life. Ik kan niks doen, ik kan er niks aan veranderen. Ik heb een contract, dus moet ik gewoon trainen. En als er geen club komt die me wil hebben en waar ik heen wil, blijf ik trainen’’, zei hij dinsdag. Een dag later kwam FC Twente tot overeenstemming met AZ. Twente, koploper in de eerste divisie, wilde er graag een spits bij.

Friday werd door AZ in de zomer van 2016 overgenomen van de Noorse club Lilleström. Hij moest met Wout Weghorst de strijd aangaan om de spitspositie. Die strijd verloor hij. Daarom werd hij een jaar geleden ook al eens verhuurd. Toen was het Sparta dat hem voor een half jaar overnam. Friday heeft bij AZ nog een contract tot de zomer van 2020.

Fred Friday met een lach weg bij AZ
Fred Friday onlangs op de training van Jong AZ.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons