Premium

Verdwijnen van flink aantal brievenbussen in de regio valt niet overal in goede aarde

Verdwijnen van flink aantal brievenbussen in de regio valt niet overal in goede aarde
Maaike Klein en haar zoontje Tijl Jongeneel doen een brief op de post aan de Havikshoek in Enkhuizen. De brievenbus wordt binnenkort weggehaald.
© Foto HMC
Enkhuizen

Het was even zoeken, maar Erik Voet heeft er een gevonden. Aan het begin van de Havikshoek in Enkhuizen doet hij een brief op de post. Binnenkort zal de bewoner van de wijk Kadijken opnieuw moeten uitvogelen waar er in zijn woonplaats nog een brievenbus staat. Want in West-Friesland zijn dat er straks zestig minder dan nu. En daar is niet iedereen blij mee.

Voor de foto willen ze hun zoontje Tijl in de Havikshoek best even een brief laten posten. Maar, zo geven Maaike Klein en Bart Jongeneel toe, eigenlijk gebruiken ze de brievenbus in hun straat niet zo vaak. ,,Wel jammer dat hij weggaat”, zegt Jongeneel. ,,Het is toch handig, om er een in de buurt te hebben. Maar er zijn natuurlijk ergere dingen.”

Veel meer

Erik Voet is zojuist, met een envelop in zijn hand, aan komen fietsen. ,,We hebben echt moeten zoeken naar een brievenbus”, zegt hij. ,,Vroeger waren er veel meer.” Zijn vrouw Esther knikt. ,,Ik heb gisteren ook al een uur rondgelopen om er een te zoeken.”

De brievenbus waar ze nu vanuit de Kadijken naartoe zijn gefietst, is er straks ook niet meer. Samen met zes andere exemplaren staat hij op de lijst om verwijderd te worden. Enkhuizen houdt er tien over. In de gemeente Hoorn verdwijnen 21 van de 55 brievenbussen. Een daarvan is die in de Jupiterhof. ,,Belachelijk”, reageert Murat Kandilli, die bij het uitlaten van zijn honden de brievenbus vlak voor zijn woning passeert. ,,Je wordt zo gedwongen om alles digitaal te doen. Iedereen gebruikt deze brievenbus nog. Het is ook een stukje nostalgie.” Sanne Kos, die een paar meter verderop in de Siriusstraat woont, snapt het besluit van PostNL wel. ,,Er gaat steeds meer via de mail. Maar ik hoop wel dat hier in de buurt nog een brievenbus blijft.”

Op die aan de Hooiklamp in Zwaag is al een sticker geplakt waarop het ’vertrek’ wordt aangekondigd. ,,Ik denk dat best veel mensen dat vervelend vinden”, zegt buurtbewoonster Annemarie van der Velden. ,,Vooral omdat hier bijna alleen maar ouderen wonen. De eerstvolgende brievenbus zit bij de school. Dat is een eind lopen.” Cees Geerlings, die vlak bij brievenbus aan de Hooiklamp woont, haalt er zijn schouders over op. ,,Ik maak er niet heel veel gebruik van. Eigenlijk alleen voor de kerstkaarten. Maar die kan ik ook wel ergens anders op de post doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen