Bril van neus brandweerman bij verkeersruzie

Bril van neus brandweerman bij verkeersruzie
Koog aan de Zaan

„Meneer had gewoon moeten doorrijden en niet scheldend en tierend de confrontatie zoeken.” Dat zei officier van justitie Eising dinsdag in de zaak tegen een 49-jarige automobilist uit Amsterdam die door de politierechter in Alkmaar werd veroordeeld voor mishandeling van een brandweerman in Koog aan de Zaan. Hij kreeg een werkstraf van 60 uur en moet daarnaast een flinke schadevergoeding betalen.

Amsterdammer C.Z. wilde 19 november vorig jaar op de A7 invoegen om de afslag naar Koog aan de Zaan te nemen, maar hij kreeg volgens hem geen ruimte van de brandweerman. Die zegt echter dat hij geen mogelijkheid had om Z. voor te laten gaan.

De Amsterdammer tikte meerdere malen met zijn vinger op zijn voorhoofd en toeterde hard om te laten merken dat hij boos was over het rijgedrag van de brandweerman. Beide bestuurders slaagden erin de afslag naar Koog aan de Zaan te nemen. Volgens de brandweerman is hij nabij een autobedrijf min of meer klem gereden.

Het werd geen prettig gesprek tussen de twee mannen. Volgens de brandweerman kreeg hij direct een harde klap op zijn voorhoofd, waardoor zijn bril van zijn neus werd geslagen. Een glas van zijn bril raakte daarbij onherstelbaar beschadigd.

C.Z. ontkende gisteren met klem dat hij dat heeft gedaan. „Ik heb juist klappen gekregen en niet hij”, zo zei hij met grote stelligheid. De brandweerman heeft verklaard dat hij alleen heeft teruggeslagen nadat hij hard was geraakt.

De vrouw van de brandweerman en een collega hebben zijn lezing bevestigd. Ook een medewerker van het autobedrijf heeft als getuige gezien dat Z. als eerste een klap heeft uitgedeeld.

De brandweerman claimde gisteren bijna 400 euro voor een nieuwe bril plus glazen en 350 euro smartengeld. Volgens hem heeft hij bij het incident een rare beweging gemaakt met zijn knie, waardoor er vocht in gekomen is. Daardoor kan hij niet sporten en is zijn conditie achteruit gegaan.

Officier Eising nam Z. het incident zeer kwalijk. „Dit is werkelijk volledig buiten alle proporties. Voordat het slachtoffer maar iets kon zeggen, had hij al een harde klap te pakken.” De aanklaagster eiste een werkstraf van 60 uur en betaling van honderden euros aan vergoeding.

Advocaat Van Haneghem vroeg om vrijspraak. Hij wees erop dat alle getuigen niet onbevooroordeeld waren en zijn cliënt stellig bleef ontkennen. De politierechter vond de Amsterdammer wel schuldig.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons