Zestig brievenbussen minder in West-Friesland

Zestig brievenbussen minder in West-Friesland
© ANP
Hoorn

Het wordt steeds minder gedaan. Post versturen. Reden voor PostNL om brievenbussen die niet of nauwelijks meer gebruikt worden te verwijderen. In de West-Friese gemeenten verdwijnen er in totaal 61 uit het straatbeeld.

Noord-Holland is de laatste provincie waar het netwerk aan brievenbussen wordt aangepast. Dit gebeurt met ingang van 23 februari. De veranderingen moeten binnen een maand zijn gerealiseerd.

In het noorden van de provincie blijven 578 brievenbussen staan, worden er tien nieuwe geplaatst en zullen er 324 verwijderd worden.

In deze regio raakt de gemeente Enkhuizen verhoudingsgewijs de meeste brievenbussen kwijt. Van de zeventien exemplaren blijven er tien staan. Ook in Hoorn gaat er het nodige veranderen. Hier verdwijnen 21 van de 55 brievenbussen. In de gemeente Medemblik blijven er 37 van de 54 staan. Bovendien wordt hier, in de Nieuwstraat in Medemblik, een nieuwe brievenbus geplaatst. Drechterland en Opmeer zien elk drie bussen verdwijnen. Deze gemeentes houden respectievelijk 21 en negen exemplaren over. Ook in Stede Broec en Koggenland staan straks minder brievenbussen.

Bij het bepalen van de locaties is onder meer rekening gehouden met de afstandseis die de zogenaamde Postwet voorschrijft. Concreet betekent dit dat in stedelijke gebieden, met een woonkern van minimaal vijfduizend inwoners, de brievenbus binnen een straal van een kilometer te bereiken moet zijn. Bij kleinere woonkernen moet binnen een straal van 2,5 kilometer een brievenbus staan.

Lees ook: Verdwijnen van flink aantal brievenbussen in de regio valt niet overal in goede aarde

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen