Boy Deul van FC Volendam is de beul van Jong Ajax [video]

Amsterdam

Oké, er waren twee penalty’s bij, maar het stond er toch maar: Deul 0-1, Deul 1-2 en Deul 1-3. Met drie goals was Boy Deul maandagavond de grote man bij FC Volendam, dat op bezoek bij Jong Ajax een broodnodige zege boekte (1-3).

Zoet was de avond ook voor Robin Schouten. De rechtsback, die vorige week nog een ongelukkige hoofdrol speelde in de nederlaag tegen Eindhoven, had nu bij alle doelpunten van Volendam een grote inbreng. Bij de eerste goal zette hij de aanval op, bij de tweede en derde goal gaf hij de voorzet waaruit de penalty’s ontstonden.

Een doorslaggevende inbreng dus voor Schouten, tegen de club waar hij vorig seizoen nog speelde en waar hij nog onder contract staat. ,,Bewijsdrang had ik niet. Ik had gewoon ongelooflijk veel zin om de wedstrijd te spelen. Dan is het mooi als je zo’n lekker potje speelt’’, zei Schouten.

Boy Deul van FC Volendam is de beul van Jong Ajax [video]
Boy Deul stuurt de bal de hoek in bij zijn tweede penalty. Hij zet Volendam daarmee op 1-3.
© Foto fred Rotgans

Door de drie punten heeft Volendam weer aansluiting bij de middenmoters die vechten voor een plek in de play-offs. ’We staan er weer bij’, constateerde voorzitter Henk Kras met een blik op zijn telefoon, die de stand in de eerste divisie liet zien.

Gek genoeg gaf de tweede helft in Amsterdam, waarin de overwinning gestalte kreeg, de minste aanleiding voor optimisme. Vooral in het laatste half uur was het beste ervan af bij Volendam.

De slordigheid nam toe en Jong Ajax was in die fase de betere ploeg, hoewel het met tien man speelde. ,,Dat was niet zo gek’’, vond Volendam-trainer Hans de Koning. ,,De eerste helft had ons zóveel energie gekost.’’

Beslissend was een moment direct na rust, waarbij FC Volendam een penalty kreeg en Ajax-verdediger Sergiño Dest een rode kaart. Dest had Anthony Berenstein in de rug geduwd op het moment dat die een voorzet van Robin Schouten binnen wilde schieten.

Het stond op dat moment 1-1, na een vermakelijke eerste helft waarin beide ploegen elkaar in evenwicht hadden gehouden met vroege doelpunten van Boy Deul en Lassina Traoré. Volendam liet die eerste helft zien waar het toe in staat is: fris, gedurfd voetbal. Het leverde een mooie wedstrijd op, met een overwicht voor Ajax, maar met kansen over en weer en ballen op paal en lat.

De fatale overtreding van Dest was dus vrij dom – zijn elftal moest bijna drie kwartier met een man minder spelen. Volendam profiteerde. Deul benutte de penalty en mocht er kort daarna nóg eentje nemen na hands van Ryan Gravenberch. Dit keer koos Deul de andere hoek. Daarmee was het duel beslist.

Jong Ajax-FC Volendam 1-3

7. Deul 0-1, 9. Traoré 1-1,

49. Deul (pen.) 1-2,

59 Deul (pen.) 1-3.

Rode kaart: 47. Dest (Ajax).

Jong Ajax: El Maach; Dest, Timber, Botman, Bakker; Bijleveld, Ekkelenkamp, Gravenberch; Kühn (70. Johnsen), Traoré (62. Danilo Pereira), Lang.

FC Volendam: Van Stappershoef; R. Schouten, Evers, Bäly (37. M. Tol), Betti; Visser, Deul (86. Runderkamp), J. Vlak; Doodeman, Van der Moot (71. Kaars), Berenstein.

Meer nieuws uit FC Volendam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons