Premium

Monumentjes in taal van Pim te Bokkel [video]

Monumentjes in taal van Pim te Bokkel [video]
Pim te Bokkel in de Schoorlse duinen. Foto Erna Faust
Schoorl

Pim te Bokkel is twee jaar geleden vanuit Amsterdam verhuisd naar Schoorl. Dat zullen we weten ook.

Het dorp is niet alleen zes inwoners rijker (hij heeft een vrouw en vier kinderen) maar ook een dichter die helder dicht over Schoorl en de inwoners. Hij is ook nog jurylid bij de Victoriefonds Cultuurprijs en medeorganisator van de literaire avonden in Museum Kranenburgh in Bergen.

Te Bokkel komt in Schoorl terecht door toedoen van zijn vrouw, geboren en getogen Schoorlse. De twee woonden al tien jaar in Amsterdam maar hun woning werd te krap en de stad was onbetaalbaar geworden. Terug naar de roots dus. Niet naar Aalten in de Achterhoek, waar Te Bokkel is opgegroeid.

Zijn vrouw wilde niet op dik twee uur rijden van de zee en de duinen wonen. Nu hoeven ze maar de straat uit te lopen en ze zitten in het duingebied. Bovendien reden ze al vaak naar Schoorl om een frisse neus te halen. Hij dicht: ’Getweeën op de slee het klimduin af, de hakken in het zand, opdat we langzaam, langzaam naar beneden gaan’.

Waarom dus niet de boel omgekeerd? Zij werkt bij Eye Filmmuseum, hij bij een communicatiebureau. Nu pendelen ze meerdere keren per week naar Amsterdam. Hij dicht: ’Je stript de kamers van herinnering en laat de wijk die je na jaren naadloos paste achter, gaat en laat het gaan – verkast en past je aan’.

Eenzaam

Lopend door de woonwijk met doorzonwoningen die nu zijn wijk is, ziet Te Bokkel een man zitten aan de eettafel onder het schijnsel van de lamp erboven. ,,Oudere mensen hebben vaak de gordijnen nog wijd open.” De man leest de krant. Is hij eenzaam? Of komt zijn vrouw zo meteen uit de keuken zetten? Het leidt tot een gedicht met de zin: ’Door lamplicht overgoten bladert hij’.

,,Ik vind het woord lamplicht heel mooi”, zegt Te Bokkel. ,,Het geeft precies weer wat ik zie: het schijnsel dat een lamp afgeeft als deze brandt. Straatgras is ook zoiets. Je ziet het voor je. Je weet toch meteen wat er bedoeld wordt?” Hij moet oppassen dat hij het woord niet te vaak gebruikt. Het gedicht staat, samen met dat over het klimduin, in zijn pas verschenen, vierde bundel ’Dit en alles en heel het heelal’.

Gedichten kunnen onnavolgbaar zijn. Te Bokkel houdt daar niet van. ,,In het begin trok ik ook alle literaire registers open. Daar wordt het niet per se beter van.” Doordat hij veel literaire festivals bezoekt weet hij precies hoe het publiek zijn gedichten leest.

,,In het begin werd er weleens gelachen op momenten die niet humoristisch waren bedoeld.” Diepdenkdoenerij om het diepdenken is hij er door de jaren heen gaan uitfilteren en nu schrijft hij in een toegankelijke stijl voor een breed publiek. Hij noemt zijn stijl zelf ingetogen. ,,Als een gedicht goed geschreven is, verrast het zonder intellectueel te zijn.”

Niet dat Te Bokkels gedichten simpel zijn. Het zijn geen niemendalletjes maar wel kleine schetsjes van belangrijke momenten als bij voorbeeld de geboorte van zijn kinderen, miniatuurtjes waarin de tijd is gestold. Waaruit je opmaakt hoe goed Te Bokkel kijkt.

Hij dicht, nadat hij een ekster tegen de voorruit van zijn auto aankreeg en de bestuurder van de auto achter hem tot haast maant: ’Als ik het beest onhandig vleugelend achterlaat, raakt mijn wezen vol van feller licht dat door de achterruit naar binnen dringt’. ,,Gekristalliseerde tijd”, zegt hij zelf. ,,Maar wel met een diepere laag. Noem het nostalgie. De dood (het vergankelijke, red.) is altijd dreigend op de achtergrond aanwezig. Dat is de spanning die eronder ligt.”

Te Bokkels gedichten worden gewaardeerd. Zijn debuutbundel ’Wie trekt de regen aan?’ werd meteen in het jaar van verschijnen (2007) genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

De dichter uit Schoorl zit niet voor niets bij Nieuw Amsterdam, de uitgever die van zichzelf zegt dat deze ’mooie, kwalitatief hoogwaardige, culturele, literair verantwoorde en goed verkoopbare uitgaven’ laat verschijnen.

Dichtersavond

Landelijke Poëzieweek. Vr. 1/2 (19.30 u), dichtersavond met presentatie bundel Pim te Bokkel. Wo. 6/2 (17 u) presentatie van bundel ’Het heterogeen’ van Elly de Waard uit Egmond Binnen. Eerste Bergensche Boekhandel, Oude Prinsweg 11, Bergen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen