Harsco loopt tegen eerste hogere dwangsom van 25 mille aan
Slakverwerker Harsco op het terrein van Tata Steel moet zijn 31e dwangsom betalen aan de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Dat is een bedrag van 25.000 euro. Dat meldt gedeputeerde Adnan Tekin op facebook.
Harsco is het bedrijf dat de grafietregens in Wijk aan Zee veroorzaakt. Het bedrijf kiept gloeiend heet slak uit de staalfabriek in putten, waarna het afkoelt en verder wordt verwerkt om de ijzerresten te kunnen hergebruiken. Bij het storten, maar ook bij andere verwerkingsactiviteiten van met name het roza-slak komen grafietwolken vrij die vaak 700 meter verderop neerslaan in Wijk aan Zee.
Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op de milieuvergunning van Harsco, heeft op 1 november een eerste last onder dwangsom opgelegd om het bedrijf te dwingen zich aan de regels te houden. Dit is niet gelukt; nog geen drie maanden later was het maximum van dertig dwangsommen van 5000 euro bereikt. Hierna legde de provincie een nieuwe, zwaardere last onder dwangsom op, van 25.000 euro per overtreding. Hier kan Harsco er maximaal twaalf van krijgen. Daarna komt er een nog zwaardere maatregel.
De provincie meent dat Harsco met enkele aanpassingen in de werkwijze er goed voor kan zorgen dat er geen stofwolken ontstaan. Volgens de vergunning mag het bedrijf geen zichtbaar stof veroorzaken op meer dan twee meter bij de slakputten vandaan.
De provincie heeft aangekondigd dat er bij deze tweede last onder dwangsom intensiever, en vaker zal worden gecontroleerd. De eerste ’nieuwe’ dwangsom is drie dagen na het ingaan van de tweede last onder dwangsom opgelegd. Bij de eerste last onder dwangsom was het overigens al op de eerste dag raak, maar sindsdien heeft Harsco enkele maatregelen genomen om de stofoverlast deels te beteugelen. De bouw van een nieuwe fabriekshal waarin het roza-slak voortaan wordt verwerkt, moet uiteindelijk soelaas bieden. Dat duurt echter nog een flinke tijd. De Omgevingsdienst heeft inmiddels de vergunningprocedure aangepast, zodat er enkele maanden tijdwinst wordt geboekt en de hal er wellicht al dit jaar kan staan.