Alkmaarse Victoriebrug te zwak voor zware regenbui

De Victoriebrug.© jjfoto.nl / Jan Jong

Dominic Schijven
Alkmaar

Bij het ontwerpen van de Victoriebrug in Alkmaar zijn onverantwoorde risico’s genomen. Het bezwijkgevaar is groter dan tot nu toe duidelijk was. De brug- en oeverconstructie was zo zwak dat de brug plotseling kon verschuiven of zelfs kon bezwijken door ‘hevige regenval’ of een auto met pech die op de brug stilstaat.

Dat de brug het niet heeft begeven is meer geluk dan wijsheid. Er wordt onbedoeld stabiliteit geboden door stalen buispalen. Daar is bij het ontwerp geen rekening mee gehouden.

Het is een greep uit de conclusies van ingenieursbureaus Crux en Fugro over het ontwerp van de Victoriebrug. Die hebben om beurten de brug onderzocht en maken allebei gehakt van de constructie.

Afgelopen zomer werd de wandel- en fietsbrug uit 2014 plotseling afgezet. Toen werd de conclusie getrokken dat de brug te zwaar is voor de houten oeverconstructie.

De afzetting was niets te vroeg. Uit de rapporten van Fugro en Crux, in het bezit van deze krant, blijkt dat de dreiging acuut was. Er zijn zandzakken ter versteviging geplaatst en er is toezicht, maar volgens Fugro garandeert dat niet de veiligheid.

In het oorspronkelijke ontwerp van de brug is een aantal aspecten niet goed bekeken, stelt Crux. Zo zijn het vermogen van de ondergrond en damwanden aan de oevers niet meegenomen in risicoberekeningen.

Eerder stelden de provincie Noord-Holland en oud-ambtenaren dat bij de aanleg het advies gegeven is voor een nieuwe oeverconstructie, maar dat werd genegeerd.

Inmiddels wil de gemeente acht ton besteden voor een degelijke constructie.

Dinsdagavond mag politiek Alkmaar daar iets van vinden. Diezelfde avond besteedt het programma ’Kanniewaarzijn’ van BNNVARA aandacht aan de brug.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.