Moreira droomt van de Africa Cup

Moreira droomt van de Africa Cup
Ahmad Mendes Moreira (rechts) namens FC Groningen in duel met Tony Vilhena van Feyenoord, eerder dit seizoen.
© Foto ANP
Grote stap / Velsen-Zuid

FC Groningen-huurling Ahmad Mendes Moreira hoopt zichzelf bij Telstar te laten gelden. Heel stiekem droomt hij ook van de Africa Cup.

Vrijdagavond kan Moreira zijn debuut maken in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Een jaar geleden was de 23-jarige Schiedammer nog fulltime student sociaal pedagogische hulpverlening aan de Hogeschool Inholland in Rotterdam en speelde hij bij Kozakken Boys. Hoofdtrainer Danny Buijs nam hem vorige zomer mee naar FC Groningen. ,,Ik heb altijd de ambitie gehad om profvoetballer te worden. Ik had wel met mezelf afgesproken dat als het niet voor mijn 25e zou lukken, ik het erbij zou laten.”

Het profbestaan gaat hem goed af. ,,Het was een grote stap, want ik ging van drie avonden per week trainen naar zeven á acht keer plus een wedstrijd. De intensiteit ligt veel hoger. Ik heb me goed kunnen wapenen. Vanuit de clubleiding van Groningen werd verwacht dat ik pas rond november speelminuten zou kunnen maken maar dat gebeurde al in de eerste competitiewedstrijd. Dat geeft wel aan dat ik de verwachtingen overtrof en heb laten zien dat ik het aan kan.”

Moreira kwam in zijn eerste halfjaar als profvoetballer tot dertien wedstrijden waarvan hij een keer in de basis begon. Dat de technische leiding van FC Groningen desondanks besloot om Paul Gladon en Kaj Sierhuis aan te trekken, kan de nieuwe Telstar-speler wel begrijpen. ,,FC Groningen staat onder druk, de prestaties zijn niet goed. Ik begrijp dat er spelers bij kwamen. Ik wilde niet in Jong FC Groningen gaan spelen. Dat is de Derde Divisie. Ik ben dus blij dat ik de kans krijg om bij Telstar aan de slag te gaan. Ik had een fijn gesprek met Mike Snoei. Hij vertelde me wat voor club het is en dat hij wil spelen met buitenspelers. Dat sprak me aan. Ook ken ik Rodny Cabral al. Wij speelden vroeger in Schiedam op de pleintjes samen.”

De eerste indruk is goed. ,,Het is een gemoedelijk club. Bij FC Groningen was er veel druk, zeker omdat de prestaties niet goed waren. Ik ben buiten het veld een rustige jongen maar op het veld wil ik alleen maar winnen. Dat zie ik hier bij meer jongens. Dat bevalt me.”

Concurrentie

De vader van Moreira komt uit Guinee-Bissau en zijn moeder uit Guinee. De Belgische bondscoach Piet Put van Guinee heeft de Schiedammer in het vizier. ,,We hebben contact gehad, hij volgt mij. De concurrentie is wel zwaar. Er zijn veel spelers die wekelijks in de Franse competitie spelen. Het is een hele stoute droom om daarvoor te kunnen spelen tijdens de Africa Cup. Dat zou leuk zijn maar de focus ligt op Telstar. Ik wil mezelf laten zien en met het team kunnen genieten van overwinningen.”

Moreira heeft last van een hamstringblessure maar is waarschijnlijk wel inzetbaar. Jasper van Heertum en Jordie van der Laan zijn nog geblesseerd. De inzetbaarheid van Adham el Idrissi tegen Sparta is twijfelachtig.

Meer nieuws uit Telstar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons