Voedselbank Den Helder: ‘Verspilling van voedsel tegengaan’ [video]

Voedselbank Den Helder: ‘Verspilling van voedsel tegengaan’ [video]
Vrijwilligster Len Groot doet het brood in de bakken voor de klanten.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

De Voedselbank Den Helder is een nieuwe overeenkomst aangegaan met Jacco Kat van Albert Heijn in Schooten Plaza om de voedselveiligheid te waarborgen.

,,We werken al dertien jaar samen met de familie Kat, eigenaar van de supermarkt in De Schooten”, zegt voorzitter Nico Bais van de Voedselbank. ,,We krijgen elke week veel brood van ze en ander voedsel. Om ervoor te zorgen dat dit voedsel volgens de eisen van vandaag de dag door ons behandeld wordt, zijn we nu een nieuwe overeenkomst met directeur Jacco Kat aangegaan.”

Voedselbank Den Helder: ‘Verspilling van voedsel tegengaan’ [video]
Nico Bais (l.) en Jacco Kat.

Bakkerij

Naast de Albert Heijn zijn er ook andere lokale bedrijven - zoals bakkerij Dunselman - die voedsel dat niet meer verkocht kan worden aan de Voedselbank schenken. Jacco Kat: ,,In het convenant dat we met nu gesloten hebben, spreken we af hoe we voedsel aanleveren. Ook staat erin hoe de Voedselbank ermee omgaat, hoe die het verwerkt en weer uitdeelt aan de klanten.”

Voor Kat is het niet alleen fijn om te weten dat hij goed voedsel niet weg hoeft te gooien, de ondernemer kan door de samenwerking met de Voedselbank ook inhoud geven aan idealen: ,,Ik vind het heel belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. Brood van gisteren is nog prima te eten. Ik kan het niet meer verkopen, maar op deze manier help je er nog heel wat mensen mee.”

Tekst gaat verder na de video.

Datum

Voorzitter Nico Bais is het met Kat eens: ,,We zijn er blij mee. Er wordt wel eens vergeten dat de Voedselbank er niet alleen is om het armoedeprobleem wat te lenigen. Het tweede aspect is dat we er verspilling mee tegen gaan. Want het voedsel dat normaal weggegooid zou worden gaat nu naar onze Voedselbanken in Nederland.”

Bais benadrukt: ,,Het voedsel dat we krijgen is niet over datum. Met name voor de verse etenswaren zoals groente en vlees moeten we voor koeling zorgen om de voedselveiligheid te waarborgen. Doen we dat niet dan leveren de grote bedrijven ons geen waren meer.”

Jacco Kat tekent aan dat sommige fabrikanten hun producten wel een erg korte houdbaarheidsdatum geven: ,,Dat stoort me. Neem soep. Vroeger bleef dat jaren goed. Nu staat er op veel blikken dat je het binnen een jaar moet eten omdat anders de smaak niet goed meer zou zijn. Het verhoogt de omzetsnelheid, maar zo werk je verspilling wel in de hand, vind ik.”

Het aantal klanten van de voedselbank in Den Helder is afgelopen jaar niet verder gestegen legt Bais uit: ,,We hebben nu zo’n honderd klanten die elke donderdag twee tassen vol met etenswaren mee kunnen nemen. Naast de bakken die we vullen hebben we ook een ruimte die we het winkeltje noemen en waar klanten kunnen grasduinen.” Daarnaast staan er rekken met kleding, liggen er truitjes en T-shirts uitgestald en is er een tafel met speelgoed.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons