Egmond aan Zee krijgt door verplaatsing strandpaviljoens en -hokjes ander aanzien

1/2
Egmond aan Zee

Het strand bij Egmond aan Zee ziet er komende zomer een tikkeltje anders dan vertrouwd uit.

Strandpaviljoen De Schelp is richting kustlijn verplaatst, heeft een complete metamorfose ondergaan en heet nu Nautilus aan Zee.

Het naburige paviljoen De Uitkijk krijgt binnenkort ook een andere plek.

Duinaangroei

En beheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zet een deel van de duinvoet af met paal en draad om eveneens te zorgen voor nieuwe duinaangroei.

De tijdelijke strandhokjes komen daardoor straks flink dichter bij de branding te staan.

Verbouwing

De Schelp-exploitanten Michiel Gooijer, Vincent Meurs en Bart Valkering hebben de verplaatsing van hun jaarrond horecazaak aangegrepen voor een grootscheepse verbouwing.

Het gloednieuwe Nautilus aan Zee is al stilletjes geopend. „Binnen is alles klaar en kunnen we klanten ontvangen. Aan de buitenkant zetten we de puntjes op de i”, vertelt Gooijer.

„Het dakterras, de gevelbekleding en entree moeten nog netjes worden gemaakt. Ook het terras buiten moet nog worden afgemaakt. De naamborden zijn veranderd, de website moeten we nog aanpassen.”

Miljoeneninvestering

Nautilus is een verwijzing naar een slakkenhuisachtige schelp. „Dus de naam De Schelp zit er als het ware toch nog een beetje in verstopt.”

Het strandpaviljoen met tientallen medewerkers is door de miljoeneninvestering uitgebreid, gemoderniseerd en ’groener’, milieuvriendelijker, geworden.

Niet gasloos

Het waterschap heeft het plan van de eigenaren voor een gesloten bodemsysteem voor aardwarmte/-koeling nu formeel definitief afgewezen.

Daardoor kan bij Nautilus aan Zee er niet gasloos worden gekookt en gestookt, zoals de bedoeling was.

„Wel is het hoogheemraadschap bereid mee te werken aan een alternatieve locatie, op grond van een derde partij”, weet Gooijer.

„Dat is hetzelfde als ik jou toestemming geef om een schuur te bouwen in de tuin van je buurman. Daar kun je niks mee.”

Aardwarmte

Dat frustreert de eigenaren van Nautilus aan Zee enorm. „De beheerder van het strand en de duinen wil in principe geen harde objecten in de zeewering. Ander argument is dat ze niet weten hoe de zeespiegelstijging zich ontwikkeld’’, aldus Gooijer.

,,Dat zijn kromme redeneringen, er zijn veel meer hard objecten. En als ze aardwarmte-opwekking wel toestaan, helpt dat de klimaatverandering juist tegen gaan, zou ik zeggen.”

Hij weet niet hoe hij de situatie moet veranderen en of die kan worden aangevochten.

„Het gemeentebestuur in Bergen is in de tussentijd geklapt, dus daar komen we ook niet verder mee. Ik heb in ieder geval VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius, woordvoerster klimaat en energie, beloofd om haar op de hoogte te houden. Misschien kan zij nog invloed uitoefenen of actie ondernemen.”

Vertraging

De verplaatsing van De Uitkijk, dat vanwege het stimuleren van de duinaangroei ook richting kustlijn moet verhuizen, heeft ongewenste vertraging opgelopen.

,,Bij het in het strand spuiten van de funderingspalen, oude en nieuwe die bijna zeven meter de grond in moeten, is het niet goed gegaan’’, aldus oud-eigenaar Ed Kraakman. Hij is vader en tevens (bouw)adviseur van de huidige exploitant, Barry.

Schelpenlaag

,,Waarschijnlijk zit er in de ondergrond een harde schelpenlaag, die de boel tegenhoudt. We komen niet verder dan twee meter diep. We hebben van alles geprobeerd, het was een gevecht dat niks opleverde’’, aldus Kraakman senior.

,,Het is nu zoeken naar een andere oplossing, waarschijnlijk boren en trillen, om daar toch doorheen te komen. De planning wordt vernieuwd. Ja, dat is een behoorlijke tegenvaller.’’

Afzetting

Over een lengte van 600 meter, noordwaarts vanaf de strandopgang bij de Boulevard, heeft het hoogheemraadschap intussen houten paaltjes het strand ingeslagen.

Daar wordt staaldraad aan gespannen en achter de afzetting worden ettelijke duizenden helmgrasplantjes gepoot.

,,Er wordt een hek neergezet om het kwetsbare en aangroeiende duingebied te beschermen. Zodat er geen wandelaars, mountainbikers of quadrijders meer doorheen kunnen banjeren of komen’’, licht woordvoerder Marko Cortel van het waterschap toe.

’Niemandsland’

Egmond krijgt er dus een stuk ’niemandsland’ bij. De maatregelen worden getroffen om de duinen te versterken.

,,Eerder zijn een paar meter uit de duinvoet rietschermen in hetzelfde stuk gebied geplaatst. Die zijn inmiddels ondergestoven door zand en zorgt voor aangroei’’, aldus Cortel.

,,Helmgras houdt de boel bij elkaar, is voor verdere versteviging. Het voorkomt ook dat er nog meer stuifzand richting het dorp waait.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editie



Volg ons