Magische korrels voor veld van AZ

Magische korrels voor veld van AZ
Het veld maandagmiddag. De lampen doen hun werk en in het strafschopgebied zorgt een tent voor extra licht, warmte en zuurstof.
© Foto Theo Brinkman
Alkmaar

AZ, dat dinsdagavond Vitesse ontvangt in de kwartfinale van het bekertoernooi, is dinsdag goed voorbereid op de sneeuwval. Extra hulptroepen om sneeuw te vegen zijn al opgetrommeld en ook is er duizend kilo extra aan magische korrels besteld.

Maandagmiddag, twee dagen na AZ-FC Utrecht en één dag voor AZ-Vitesse. De opruimploegen zijn bezig de tribunes schoon te maken. Op het veld doen de warmtelampen hun werk en er staat een tentje met extra licht, warmte en zuurstof om de zwaarst toegetakelde plekken van het veld een oppepper te geven. Verderop wordt gemaaid en geprikt. Het veld wordt vertroeteld.

Tot zover niet veel bijzonders. Maar iets verderop dringt de actualiteit zich op. Een rij sneeuwschuivers wordt schoon gespoten zodat ze helemaal klaar zijn om dinsdag te worden gebruikt. Extra hulptroepen zijn al opgetrommeld. De ‘grasploeg’ van AZ bestaat normaal gesproken uit een mannetje of zes, maar in geval van sneeuw zijn er veel meer handen nodig om het veld in korte tijd speelklaar te krijgen.

Magische korrels voor veld van AZ
De sneeuwschuivers werden maandagmiddag klaargemaakt voor gebruik.
© Foto Theo Brinkman

Voor het stadionterrein is ‘buurman’ GP Groot al ingeschakeld. Mocht het nodig zijn, dan komt het bedrijf langs met groot materieel om het terrein rond het stadion sneeuwvrij te maken.

En dan zijn er nog de korrels. Zij kunnen sneeuw letterlijk als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. De korrels zijn een alternatief strooimiddel. Ze zijn nodig omdat niet overal in en rond het stadion gewoon strooizout kan worden gebruikt. Zout is funest voor het gras en is daarom uit den boze op de plekken waar de trekkers rijden die het veld op moeten. Want gaan de trekkers het veld op met zout aan de banden, dan gaat het gras eraan.

Dinsdag zal blijken hoeveel werk de hulptroepen hebben. Maar één ding is wel zeker - tenzij de hoeveelheid sneeuw de voorspellingen ver overtreft - het veld zal om 20.45 uur klaar zijn.

Magische korrels voor veld van AZ
AZ trainde maandag alvast met de oranje ’sneeuwballen’ - de ballen die worden gebruikt als het veld wit is.
© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons