Veel treinuitval door rijp bovenleiding

Frans van den Berg
Amsterdam

Rijp op de bovenleiding heeft maandagochtend tot veel treinuitval geleid.

De ochtendspits viel op door de vele meldingen van defecte treinen. Dat was meerdere keren het geval op het traject Den Haag, Leiden en Haarlem.

Maar ook tussen Santpoort-Noord en Beverwijk en tussen Alphen aan den Rijn en Gouda vielen treinen stil. Daardoor was het spoor geblokkeerd en vielen ook andere treinen uit.

Het weer was volgens woordvoerder Erik Kroeze de grote boosdoener. Niet dat de treinen kapot waren, maar in de meeste gevallen was rijp op de bovenleiding de oorzaak. „Daardoor kan de pantograaf geen stroom afnemen en valt de trein stil. In de meeste gevallen lukt het om de trein te resetten. Dat duurt dan wel even.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Onduidelijk is nog of het specifieke treinstellen zijn die last hadden van de rijp. De NS is dat nog aan het uitzoeken. Later op de ochtend kwam er nog een wisselstoring tussen Hoorn en Enkhuizen bij.

Sneeuw

Dinsdag kan sneeuw voor verstoringen zorgen, maar vooralsnog gaat de NS uit van de huidige dienstregeling.

„We hebben wel extra storingsploegen klaar staan en ploegen die de perrons schoonhouden. De afgelopen dagen hebben we alle onderkanten van treinen met di-icing behandeld. Dat moet voorkomen dat onder de treinen van die enorme ijsklompen hangen, want die vallen nog wel eens bij wissels net naar beneden. Dan hebben we wel wisselverwarming, maar eer zo’n blok sneeuw dan is gesmolten, dat duurt wel even. Al die tijd kunnen er dan geen treinen over.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen