Cel voor afperser van Medemblikse Nikki Lee Janssen na verspreiden pikant filmpje

Cel voor afperser van Medemblikse Nikki Lee Janssen na verspreiden pikant filmpje
Medemblik

De 25-jarige man uit Den Bosch die onder meer verdacht wordt van het afpersen van de Medemblikse Nikki Lee Janssen moet 30 maanden de cel in, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Dat heeft de Alkmaarse rechtbank maandagmiddag besloten.

De man, die niet bij de uitspraak aanwezig was, wordt schuldig bevonden van elf strafbare feiten die hij allemaal vanachter zijn computer had gepleegd. Zo chanteerde hij Janssen.

Lees hier meer: Nikki Lee Janssen uit Medemblik: oordeel rechter over afpersen filmpje voelt als erkenning

Maar hij had ook een nepsite van Abn Amro gemaakt om zo achter bankgegevens te komen. Ook bestelde hij onder meer bij Wehkamp en Bol.com artikelen op andermans naam. ,,Door zijn acties schaadt hij niet alleen het vertrouwen van de gedupeerden, maar van alle internetgebruikers’’, aldus de rechter.

Lees ook: Slachtoffer van sextortion schrijft boek

Bij Janssen had hij twee jaar terug ingebroken in haar Dropboxaccount, een online server om foto’s en filmpjes op te bewaren. Hij downloadde daar een pikant filmpje van haar en dreigde het filmpje openbaar te maken als zij niet zou betalen. Vervolgens plaatste hij het filmpje op Dumpert, waardoor het door duizenden personen is gezien.

Een grote inbreuk op haar privacy, vond ook de rechtbank. Janssen schreef een boek over deze ervaring en wil dat er meer aandacht komt voor slachtoffers van online afpersing.

,,Ik heb mij lange tijd onveilig gevoeld. Pas toen hij vastzat, realiseerde ik mij hoeveel impact dit op mij had’’, vertelt ze. Janssen is altijd strijdbaar geweest. ,,Maar ik kan me voorstellen dat als je jonger bent, je je nog kwestbaarder voelt.’’

Behalve de celstraf moet de man schadevergoedingen betalen aan onder anderen Janssen en haar vriend. Zijn inbeslag genomen computers krijgt hij niet meer terug. Ook wordt langere tijd door reclassering in de gaten gehouden wat hij op internet doet.

Lees ook: OM eist cel voor afpersen en verspreiden pikant filmpje, Medemblikse in ijzeren greep door pikant filmpje.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons