Nachtmerrie nog groter voor Charly (17): eis vier jaar cel

Nachtmerrie nog groter voor Charly (17): eis vier jaar cel
Charly zit sinds augustus vast in een jeugdgevangenis bij Alicante.
© Foto Google Maps
Alkmaar

Tegen de zeventienjarige Charly T. uit de omgeving van Alkmaar is door de Spaanse officier van justitie vier jaar cel geëist voor het misbruiken van twee Engelse meisjes. De jongen zit al sinds de zomervakantie gevangen.

Volgens zijn oudere broer Mark ervaart de familie de strafeis van de Spaanse justitie geenszins als een mokerslag.

Lees meer: Vader: forse strafeis Spanje is reactie op poging Charly vrij te krijgen

,,We geloven nog altijd in een goede afloop. We hebben een goede verdediging.’’ De familie heeft volgens de broer de indruk dat de officier van justitie die met de zaak is belast vreest voor gezichtsverlies en daarom zo hoog inzet.

Humanitair

Sinds eind vorig jaar wordt er achter de schermen serieus werk gemaakt van het vrij krijgen van de minderjarige Noord-Hollander. Volgens een Europese afspraak kan hij de strafzaak in vrijheid afwachten in Nederland.

Ook wordt gepoogd Spanje te vermurwen door erop te hameren dat Charly pas zeventien is, dat zou vrijlating op humanitaire gronden rechtvaardigen.

Lees ook: Kamervragen over gevangen Charly (17)

De familie wordt bijgestaan door topadvocaat Robert Malewicz (bekend van de Holleeder-zaak) en advocaat Rachel Imamkhan van PrisonLaw, die samenwerken met Spaanse advocaten. Imamkhan wist in 2016 Noord-Hollander Romano van der Dussen vrij te krijgen uit een Spaanse gevangenis.

Nachtmerrie nog groter voor Charly (17): eis vier jaar cel
Charly’s vader en oudere broer Mark.
© Privéfoto

Charly zelf geeft toe dat hij stom is geweest door op de dag van vertrek met zijn familie ’s morgens nog met een fles wodka bij het zwembad af te spreken met de Engelse meisjes. Die zouden volgens zijn vader Marco hebben beweerd dat ze dertien en vijftien jaar oud waren, terwijl ze in werkelijk beiden een jaar jonger zijn.

Dronken

Het oudste meisje zou volgens Charly’s vader hebben geprobeerd de zwembroek van zijn zoon uit te trekken. De familie uit de omgeving van Alkmaar gaat er vanuit dat de zaak uit de hand is gelopen nadat de moeder van een van de meisjes ontdekte dat ze ’s morgens al dronken waren. De meisjes zouden nog dronken zijn geweest toen ze werden verhoord.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) laat op Kamervragen van het CDA weten dat er inmiddels contact is tussen het Nederlandse en Spaanse Openbaar Ministerie over het naar Nederland halen van Charly.

Nachtmerrie nog groter voor Charly (17): eis vier jaar cel
De vakantievilla in Spanje waar de familie T. verbleef. De Engelse meisje zaten op hetzelfde park.
© privéfoto

Blok meldt verder dat Charly sinds zijn arrestatie op 16 augustus vier keer is bezocht door Nederlandse officials. Twee keer zocht een consulair medewerker van de ambassade in Madrid hem op (op 26 september en 22 november). Een vrijwilliger van Reclassering Nederland bezocht de jongen in november en deze maand. Advocaat Imamkhan van PrisonLaw zocht hem ook deze maand op in de jeugdgevangenis.

De minister stelt dat Charly meer officieel Nederlands bezoek krijgt dan meerderjarige landgenoten in buitenlandse gevangenissen. Het feit dat hij al lang in voorarrest zit, is volgens Blok niet relevant.

Lees ook: Vader van misbruikverdachte: ’Oudste meisje trok zo zijn zwembroek uit’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen