Plan voor broodfonds in Volendam

Plan voor broodfonds in Volendam
Volendam

De kans is groot dat er binnenkort een nieuw broodfonds bijkomt in de regio Zaanstreek-Waterland. Volendamse ondernemers vinden het tijd worden dat er in Edam-Volendam een eigen groep geformeerd wordt.

Broodfondsen zijn bedoeld om ondernemers en zzp’ers die arbeidsongeschikt raken of langdurig ziek zijn te ondersteunen. Zelfstandigen hebben namelijk vaak geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het gaat om verenigingen van maximaal vijftig ondernemers, die iedere maand een vast bedrag in een pot doneren. Daaruit kan een lid bij arbeidsongeschiktheid financieel ondersteund worden.

PalingProfs, een netwerk van jonge ondernemers in Edam-Volendam, belegt op donderdag 28 februari een informatiebijeenkomst in de kantine van sporthal Opperdam. Daar worden belangstellenden op de hoogte gebracht van de plannen. ,,We hebben in ieder geval al acht man - onder wie ikzelf - die nu aan ander broodfonds deelnemen en dan zullen overstappen’’, zegt initiatiefnemer Crelis Schilder. ,,Ik rij nu naar Wormerveer voor vergaderingen, terwijl het veel makkelijker is om in Volendam te blijven. Er zijn blijkbaar veel meer ondernemers die zoiets in Edam-Volendam willen, want we hebben al aardig wat aanmeldingen binnen.’’ Er moeten minimaal 35 ondernemers zijn om een broodfonds op te richten. Schilder: ,,Ik ga ervan uit dat we dat makkelijk halen. Er zijn veertienhonderd ondernemers in het dorp.’’

In de regio Zaanstreek-Waterland zijn al broodfondsen actief. In 2013 is Broodje Broek (Broek in Waterland) opgezet. Deegelijk in Purmerend dateert van 2016. Brood aan de Zaan werd in 2014 in het leven geroepen en vorig jaar meldde broodfonds Zaanstreek-Waterland zich aan.

Alle broodfondsen zijn ondergebracht bij de landelijke organisatie Broodfondsmakers. In totaal zijn er nu 435 broodfondsen in Nederland, waar zo’n twintigduizend ondernemers bij zijn aangesloten. ,,Er is veel animo voor. Het laatste jaar is er weer een grote toename geweest’’, aldus Biba Schoenmaker van Broodfondsenmakers. Zij was in 2004 een van de initiatiefnemers en maakt nu deel uit van een team van negentien medewerkers, allen ondernemers, die zelf ook in een broodfonds zitten. ,,Broodfondsmakers helpt met het opstarten van de fondsen en we voeren alle controles uit: dat gaat van de inleg tot aan de schenkingen aan zieke ondernemers.’’

Aanmelden voor de informatie-avond in Volendam (28 februari, aanvang 19 uur) kan via: info@palingprofs.nl.

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons