Premium

Familieruzie escaleert in ’immense chaos’ Assendelft

Familieruzie escaleert in ’immense chaos’ Assendelft
© Archieffoto
Alkmaar/Assendelft

„Het was daar echt een gigantische chaos toen de politie aankwam. Er was een melding gedaan van een steekincident en er waren meerdere mensen gewond die met een ambulance moesten worden afgevoerd.” Dat verklaarde de officier van justitie maandag tijdens de behandeling van de zaak tegen de 30-jarige Berta van P. uit Amsterdam.

Van P. werd er door justitie van beschuldigd dat zij in Assendelft samen met haar neefje haar zwager zou hebben mishandeld. De Amsterdamse zei dat ze alleen uit zelfverdediging heeft gehandeld omdat ze bedreigd werd met een mes.

Maar het slachtoffer werd zelf op 7 oktober met steekwonden aangetroffen en zei mishandeld te zijn door zijn zoon en diens ’tante Bettie’. De verdachte en haar neefje werden buiten aangetroffen, net zoals de messen waarmee het slachtoffer door zijn zoon zou zijn gestoken. De jongen werd niet vervolgd omdat zijn vader weigerde aangifte tegen zijn zoon te doen. Maar de officier van justitie vond dat er in ieder geval was vast te stellen dat Berta van P. haar zwager zou hebben geschopt, geslagen en zijn keel heeft dichtgeknepen. Ze zou ook de tv en voordeur hebben vernield. De officier eiste een maand gevangenisstraf waarvan 3 weken voorwaardelijk.

Van P. is geen onbekende van justitie en kwam al vaker wegens geweldsdelicten voor de rechter te staan. Uit een eerdere veroordeling hingen haar nog 29 dagen boven het hoofd. Justitie eiste dat Van P. daarvan een week gaat uitzitten. De advocaat van de Amsterdamse vroeg om vrijspraak. Volgens hem heeft de politie een veel te beperkt onderzoek uitgevoerd na de chaos die was ontstaan.

De politierechter vond de feiten in tegenstelling tot de advocaat wel bewezen. Ze veroordeelde Berta van P. tot 3 weken cel waarvan 2 voorwaardelijk. De vordering om een deel van de voorwaardelijke straf ten uitvoer te leggen wees ze af. Berta van P. gaat binnenkort in behandeling voor haar onverwerkte trauma’s en alcoholgebruik en de politierechter zei deze positieve ontwikkeling niet te willen doorkruisen.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen