Premium

Het Bijenlint uit Hoorn grijpt net naast landelijke finaleplek van ’Kern met Pit’

Het Bijenlint uit Hoorn grijpt net naast landelijke finaleplek van ’Kern met Pit’
Jurylid Gerda Kaarsemaker van Maatschappelijk Ondernemen Medemblik, winnaar en voorzitter Ruud Bakker van Vrienden van het Hertenkamp Waarland, wethouder Jur Botter uit Haarlem en Renate van der Laan van de Westfriese Uitdaging.
© Foto HMC
Obdam

Van buurtcentrum tot voedselbos, van wandelroute tot speelpark. Duizenden initiatiefnemers die een droom voor hun buurt wisten waar te maken, zijn de ‘Kern met Pit’-finalisten van dit jaar al voorgegaan. In elke provincie werd zaterdag een winnaar voor de landelijke finale van 2018 aangewezen. In Noord-Holland zijn De Vrienden van het hertenkamp uit Waarland als winnaar uit de bus gekomen.

‘Kern met Pit’ daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het was de afgelopen maanden flink aanpoten voor de deelnemers die zich wisten te plaatsen voor de provinciale finale. In het sociaal-cultureel centrum De Brink in Obdam proberen de finalisten uit Noord-Holland de vakjury, waarin onder andere wethouder Botter uit Haarlem zitting heeft genomen, te overtuigen van hun inspanning.

Kerkbank

Er moet dit keer een keuze gemaakt worden uit het mobiliseren van een tweeduizend kilo wegende kerkbank uit Kolhorn (’We creëren hierdoor een multifunctionele kerk’), een natuurspeeltuin in Schellinkhout waarvan de initiatiefnemers er zichtbaar ‘Skik’ in hebben, informatieborden op plekken met een historische betekenis in Starnmeer, de herbouw van een winterverblijf voor het hertenkamp in Waarland en de landelijke potentie van Het Bijenlint van Chris de Meij uit Hoorn. Botter: ,,De uiteenlopende initiatieven maken het voor ons best lastig. Iedereen heeft keihard gewerkt. Er zijn er straks toch vier die we moeten teleurstellen.”

De beslissing van de vakjury is niet doorslaggevend, stemmen die op internet zijn uitgebracht, tellen net zo zwaar mee. Deze puntentelling zorgt in de laatste minuut alsnog voor een spannende ontknoping.

Het Bijenlint uit Hoorn grijpt er uiteindelijk net naast. ,,Jammer, maar voor 2019 dien ik na de lunch een nieuw idee in”, reageert imker De Meij. Ruud Bakker mag namens de Vrienden van het hertenkamp de prijs in ontvangst nemen. ,,We zijn hier blij mee”, zegt hij. ,,Voor de bouw van het winterverblijf hebben we flink ingeteerd op onze reserves.”

Op 30 maart staan De Vrienden van het hertenkamp in de landelijke finale waar naast de trofee De Gouden Pit een bedrag oplopend tot 3000 euro valt te winnen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen