Synagoge Zaandam wordt in oude luister hersteld

© Cyclomedia

Willemien Schenkeveld
Zaandam

De vroegere synagoge aan de Gedempte Gracht in Zaandam wordt gerestaureerd en krijgt als het even kan een passende functie. Dat zegt de Zaandamse projectontwikkelaar Wouter Lofström.

Dat het Lofström is gelukt het gebouw te verwerven, wordt met gejuich begroet door de Stichting Vrienden van de Synagoge Zaandam en door wethouder Natasja Groothuismink (Rosa) van Monumentenzaken. De gemeenteraad heeft in 2010 uitgesproken ‘dat Inverdan pas is afgerond als de synagoge in oude luister is hersteld’.

Lofström wil zich hiervoor inzetten. ,,Ik ben al lang bezig met deze aankoop’’, zegt de Zaandammer. ,,Ik ben altijd op zoek naar plekken waar een verhaal achter zit, ik vind het gewoon heel leuk iets moois te maken van plekken die dat nu niet zijn.’’

In het verleden werd gepraat over de optie dat er aan de achterkant van de synagoge, aan de Vinkenstraat, woningen zouden komen. ,,Ja, daar ga ik van uit’’, zegt Lofström.

Over de precieze invulling van de synagoge kan hij nog weinig zeggen. ,,Een godshuis zal het niet meer worden, maar we willen hem in elk geval restaureren. Verder moet ik hierover in overleg met de huidige huurders, de stichting en de gemeente. Het moet ook financieel haalbaar zijn.’’

Nu wordt het vroegere godshuis verhuurd als KPN-winkel. Het is nauwelijks als zodanig herkenbaar. De synagoge verloor in de jaren na de Holocaust, toen veel Joodse Zaandammers werden vermoord, zijn functie.

Restauratie is al jaren een wens van de gemeente. Er werd vergeefs gepraat met de vorige eigenaar, Dela Vastgoed. Wel werd in 2017 de Hebreeuwse geveltekst gerestaureerd en in ere hersteld.

,,Ik voel mij nog niet vrij veel te zeggen, maar we zijn erg blij. Het gaat helemaal de goede kant op’’, zegt bestuurslid Piet Middelhoven van de Stichting Vrienden van de Synagoge. ,,Binnenkort komen we met de gemeente en de koper bij elkaar.’’

Lofström, directeur van Vauban Vastgoedontwikkeling, is samen met zijn vriendin eigenaar van kinderdagverblijf in de voormalige Kamer van Koophandelvilla aan de Westzijde en hij is ook betrokken bij restaurant Sagrestano naast de Vermaning aan de Westzijde. Ook bouwt hij nu huizen op de plek van Lenteweelde in Koog aan de Zaan.

Behalve de voormalige synagoge zijn ook de twee winkelpanden ernaast verkocht.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.