’Geen voorrang voor Nederlandse IS-kinderen’ [video]

Een plein in Raqqa.
© Archieffoto HMC
Noordwijk

„Nederlandse kinderen in Koerdische kampen hebben geen streepje voor”, zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. De Noordwijkse reist momenteel langs vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Irak.

Ze bekommert zich niet speciaal om IS-kinderen. „Mag ik erop wijzen dat hun ouders hiervoor hebben gekozen? Zij creëerden deze puinhoop. Ik vind ook dat die kinderen naar Nederland moeten worden gehaald, maar dat is niet óns pakkie-an.”

Lees ook: Rechtbank: haal IS-moeders naar Nederland

Schuld

Stichting Vluchteling zet zich in voor slachtoffers van oorlogen en crises die er zelf níets aan kunnen doen. Ceelen: „Die buiten hun schuld zonder eten, onderdak en onderwijs zitten.”

In Libanon bezoekt ze de Bekaavallei, waar kampen vol Syrische vluchtelingen net als in voorgaande winters zijn ondergelopen of zijn verdwenen onder een dik pak sneeuw. „Wij hebben in Nederland de mond vol van opvang in de regio, dan moeten we wel zorgen voor fatsoenlijke omstandigheden.”

Lees ook: Zaanse opa vecht voor IS-kleinkinderen

In Jordanië wil Ceelen met geld van de Postcodeloterij mobiele klinieken weer laten rijden. „Ik ben zelf diabetespatiënt en afhankelijk van insuline, ik kan me voorstellen hoe broodnodig dit is.”

Haar laatste reisdoel zijn jezidi-kampen, ook onder gezag van de Koerden. „IS-gezinnen, dus de vrouwen en kinderen, zitten in aparte kampen. IS-strijders zitten gevangen. Er is altijd het risico dat we nog IS’ers tegenkomen in het gebied. Dat zou niet best zijn. We hebben een streng veiligheidsbeleid, er wordt grondig verkend.”

Oorlogsbuit

IS zag jezidi-vrouwen als oorlogsbuit. Ze zijn op grote schaal verkracht en misbruikt als seksslavin. Ceelen: „Ik wil proberen een uitwisseling op gang te brengen van de kennis en kunde van het Panzi-ziekenhuis van Nobelprijswinnaar dokter Mukwege.”

Ceelen is bevriend met de Congolese gynaecoloog, expert in het zowel lichamelijk als geestelijk behandelen van slachtoffers van extreem seksueel geweld. Jezidi-activist Nadia Murad was de andere winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018. Ceelen was vorige maand getuige van de uitreiking in Oslo.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen