Rechtbank: haal IS-moeders naar Nederland

Houssein uit Zaandam ontmoette zijn geradicaliseerde dochter Meryem en zijn kleindochters een jaar geleden in Noord-Syrië.
© Foto BNNVara.
Zaanstad

De rechtbank in Rotterdam, exclusief bevoegd voor het behandelen van extremismezaken, heeft de gevangenneming bevolen van vijf Nederlandse IS-vrouwen. Onder hen de dochter en de ex-vrouw van Houssein uit Zaanstad.

Voor Houssein en andere familieleden telt vooral dat met de terrorisme-verdachten ook hun jonge kinderen naar het veilige Nederland worden gehaald. Vier van de vijf vrouwen kregen kinderen in het islamitische kalifaat, waar niet aan anticonceptie werd gedaan. In totaal gaat het om elf kinderen.

Lees ook: Zaanse opa vecht voor IS-kleinkinderen

Vluchtelingenkamp

De vrouwen vluchtten uit IS-gebied en verblijven met hun gezinnen al lange tijd in een vluchtelingenkamp beheerd door Koerden, op een kilometer of tien van de grens tussen Noord-Syrië en Turkije. Volgens advocaat André Seebregts, die familie van de vrouwen bijstaat, willen de vrouwen graag terug naar Nederland. Dat ze hier strafvervolging, berechting en waarschijnlijk een gevangenisstraf staat te wachten, nemen ze voor lief.

Dat is altijd beter dan waar ze nu zijn en zeker dan de mogelijke alternatieven. Seebregts: ,,De Koerden willen af van de westerse IS-vrouwen. Stel, de Amerikanen trekken zich inderdaad terug. Dan raken de Koerden hun greep op het gebied mogelijk kwijt en kunnen deze vrouwen in handen vallen van de Syrische president Assad. Eén ding wil je niet, zeker niet als IS-vrouw, dat is belanden in een gevangenis van Assad. Die zijn berucht vanwege grove mensenrechtenschendingen.’’

Lees ook: ’Geen voorrang voor Nederlandse IS-kinderen’

De gezinnen kunnen ook worden teruggestuurd naar IS-gebied, zegt Seebregts. ,,Waar dat dan ook precies is. Heel erg gevaarlijk voor ze. Ze waren op weg naar het Westen. IS kan ze zien als verraders, het is bekend wat ze daarmee doen.’’

Omweg

De rechtbank in Rotterdam geeft met de bevelen tot gevangenneming gehoor aan de oproep van Seebregts. Persrechter Gertjan Wouters: ,,We dragen de officier van justitie op er bij minister (Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, red.) op aan te dringen al het mogelijke te doen om de vrouwen naar de grens met het Koerdische deel van Irak te laten gaan. Daarvandaan kunnen ze begeleid door de Koerden naar het Nederlandse consulaat in Erbil, dat terugkeer van de vrouwen en hun kinderen naar Nederland kan regelen.’’ De omweg via Irak is nodig vanwege de gevoeligheden tussen de Turken en de Koerden.

Het draait om het berechten van de IS-vrouwen, benadrukt Wouters. ,,Als Nederlander ben ik natuurlijk blij als op deze manier ook hun kinderen veilig zijn.’’ De rechtbank gaat er vanuit dat het rechterlijke bevel meer gewicht in de schaal legt dan de arrestatiebevelen van het Openbaar Ministerie, die tot nog toe niets uithalen. Het OM verweert zich door erop te wijzen dat Nederland geen toegang heeft tot het vluchtelingenkamp. Wouters: ,,Deze bevelen, inclusief de opdracht aan de minister, gaan toch wel een stapje verder.’’

Onderhandelen

Advocaat Seebregts en de betrokken families hopen er het beste van. ,,Duidelijk is dat Nederland nu serieuzer moet onderhandelen met de Koerden. Zij willen meer erkenning. De arrestatiebevelen liggen er wel, maar het allemaal heel erg low key. Er is nog steeds sprake van volkomen onwil van Nederland.’’

Minister Ferd Grapperhaus is op de hoogte van de beslissing van de rechtbank, maar kent de precieze inhoud van de opdracht aan zijn adres nog niet. Die wordt nog nader uitgewerkt, zegt de persrechter.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen