Vrij baan voor hotel Schutterswei in de Alkmaarderhout

Alkmaar

De verbouwing van de voormalige gevangenis Schutterswei tot hotel kan eindelijk doorgezet worden. De uiterste verzetspoging van natuurstichting Animo strandde vandaag bij de rechtbank in Alkmaar.

De bestuursrechter oordeelde dat Animo te laat was met de strijd en die voerde op het verkeerde podium. Deze had jaren geleden bij een zogenoemde bestemmingsplanprocedure gevoerd moeten worden.

Nu kon de rechter er weinig mee. ,,De procedure is al gevoerd, de bestemmingsplanwijziging is onherroepelijk. Ik kan er niet meer aankomen.’’

Animo en de gemeente Alkmaar stonden gisteren tegen over elkaar over de verbouwingsplannen van de oude gevangenis in de Alkmaarderhout. Animo had al eerder tevergeefs geprotesteerd bij de gemeente en stapte naar de rechter.

GTP Vastgoed wil van Schutterswei een hotel maken met honderd kamers en het aantal parkeerplaatsen verhogen van 72 naar 154. Animo is tegen het parkeergedeelte van de plannen.

Teloorgang

De stichting houdt vol dat door de bestaande parkeerplannen aan de voorkant van de oude gevangenis de natuur teloorgaat. Het oude stadspark levert al continu natuur in sinds 1987, stelt voorzitter Piet Boonekamp van Animo.

Er hangt een mysterie rondom de bestemmingsplanwijziging. Voor een nieuwe invulling van de voormalige gevangenis en om parkeerplaatsen erbij te realiseren is in 2013 het bestemmingsplan gewijzigd. Hoe, waarom en door wie dat gebeurd is, weet niemand.

Ook de juridische zegsmannen van de gemeente Alkmaar in de rechtszaal vandaag was het niet gelukt te achterhalen hoe het precies zat, zo zeiden ze.

Die stellen overigens dat het niet uitgemaakt had. De bestemming op het gebied die Animo in gedachte heeft, biedt evengoed ruimte voor parkeerplaatsen aan de voorkant.

Het punt van Boonekamp is dat er een betere discussie over gevoerd had kunnen worden. ,,De argumenten en motivatie hadden dan beter moeten zijn. Er had aangetoond moeten worden dat er geen alternatieven zijn.’’ En die alternatieven zijn er wel degelijk, weet hij. In het verleden stelde hij al onder meer een dubbeldekparkeergarage aan de achterkant voor. Die optie geniet niet de voorkeur van GTP Vastgoed.

Jandoedel

Eigenlijk waren de argumenten voor jandoedel. De rechter benadrukte dat ze hoe dan ook niets meer kan betekenen voor Animo. Ze bood de stichting nog wel een openingetje. Een bestemmingswijziging kan nog wel aangevochten worden als er sprake is van een vergissing, maar alle partijen waren het erover eens dat een bestemming niet per vergissing veranderd wordt.

Jerry Breg en Gerry Teerenstra van GTP Vastgoed waren aanwezig als ’gedupeerden’. Zij willen een keer kunnen doorpakken met een hotelplan. Teerenstra: ,,Er moet tien miljoen euro geïnvesteerd worden. Het project ligt nu al jaren stil, dat kost ons veel geld. Wij gaan ervan uit dat een bestemmingsplan klopt.’’

Breg hoopt dat de strijd nu gestreden is en ze verder kunnen. ,,We wilden al eerder beginnen.’’

Boonekamp van Animo lijkt uitgestreden, maar heeft nog zes weken bedenktijd voor hoger beroep.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen