Ziekenhuizen plat door ICT-storing: begrip, boos, teleurgesteld

Ziekenhuizen plat door ICT-storing: begrip, boos, teleurgesteld
Ook in Alkmaar moesten patiënten weer terug naar huis.
© Foto Erna Faust
Alkmaar

Toen de medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep hun computers opstartten, ging dinsdagochtend de boel op slot. Ze konden niet in het computersysteem. Een technische storing in de server, zou later op de dag blijken.

De ziekenhuizen van Alkmaar en Den Helder en de poliklinieken in Heerhugowaard, in Schagen en op Texel lagen de hele ochtend plat. Alle afspraken, waaronder 75 operaties, werden afgezegd.

Lees ook: Operaties in Noordwest-ziekenhuizen afgelast om grote ICT-storing, poli’s weer open [video, update]

De medewerkers zaten met de handen in het haar. Zegsvrouw Rinske De Wit heeft eerder ICT-storingen in het ziekenhuis meegemaakt, maar niet eerder van deze omvang. „Alle vestigingen zijn getroffen. Heerhugowaard, Alkmaar, Texel, Den Helder, Schagen...”

Lees ook: ICT-storing ziekenhuizen Alkmaar en Den Helder: al suffig door de medicatie, maar geen operatie

De Wit legt uit dat er een ziekenhuizenrampenplan is voor dit soort scenario’s. „Toen ik op het werk kwam, stond er al een bataljon klaar om naar het probleem te kijken.”

Rond het middaguur kwam het systeem weer mondjesmaat op gang. Via een noodinlogsysteem werd er om het probleem heen gewerkt.

Drukte

Om twee uur was de storing verholpen. De patiënten werden direct gebeld om nieuwe afspraken te maken. De woordvoerder van het ziekenhuis verwacht drukke tijden.

Volgens De Wit reageerden de patiënten wisselend op de storing. „Er was begrip, maar sommigen waren ook boos en teleurgesteld. Mensen gaan ervan uit dat ze zorg kunnen krijgen.”

De ziekenhuisgroep benadrukt dat de veiligheid van patiënten altijd voorop staat en dat die niet in het geding is geweest. „Patiënten die hier in het ziekenhuis liggen hebben tijdens de storing alle zorg gekregen die ze nodig hebben.”

De Wit spreekt van geluk dat het geen ’drukke’ dag was als het gaat om patiënten voor de spoedeisende hulp. De patiënten de er wel waren, werden zo veel mogelijk doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio.

De Noordwest Ziekenhuisgroep is een van de grootste ziekenhuisorganisaties met 700 bedden, 4000 medewerkers en zo’n 325 specialisten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons