Miljoenen voor broedplaats nieuwe nucleaire geneesmiddelen in Petten

De Energy en Healthcampus in Petten.© Foto NRG

Roel van Leeuwen
Petten

Petten wordt een broedplaats voor nieuwe nucleaire geneesmiddelen. Het consortium Advancing Nuclear Medicine heeft vanuit Europa een subsidie van 6,8 miljoen euro toegekend gekregen voor de ontwikkeling van Field-Lab.

Een efficiënte nucleaire infrastructuur - een one-stop-shop - om de doorlooptijd van de ontwikkeling van nieuwe nucleaire geneesmiddelen in te korten. Zo wordt Field-Lab omschreven door de initiatiefnemers.

Binnen Field-Lab werken bedrijven, ziekenhuizen en kennisinstellingen samen om zo academische kennis te bundelen en deze om te zetten in innovatieve nucleaire geneesmiddelen waarmee in de toekomst meer patiënten geholpen kunnen worden met een behandeling op maat.

Vertraging

Volgens de initiatiefnemers is er behoefte aan een dergelijke faciliteit omdat het voor partijen nu vaak moeilijk is om toegang te krijgen tot de nucleaire infrastructuur en materialen en zo nieuwe nucleaire geneesmiddelen te ontwikkelen. Dit zorgt voor veel vertraging.

Het Field-Lab, dat ervoor moet zorgen dat Nederland een voortrekkersrol krijgt op dit gebied, is een initiatief van het consortium Advancing Nuclear Medicine. NRG, de exploitant van de hoge flux reactor in Petten, werkt hierin samen met: het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, de Stichting Voorbereiding Pallas, Radboudumc, Erasmus MC, Amsterdam UMC, NucMed en FutureChemistry.

Ook wordt het project ondersteund door vijftien internationale organisaties, waaronder het Duitse Kankercentrum (DKFZ) en BTG, een Canadees farmaceutisch bedrijf.

Behandeling

Artsen kunnen door de moderne scanapparatuur voor het opsporen van levensbedreigende ziektes zoals kanker steeds nauwkeuriger diagnoses stellen. Hierdoor wordt behandeling op maat voor de patiënt steeds beter mogelijk.

Volgens NRG spelen nucleaire geneesmiddelen hierin een belangrijke rol en is de vraag naar deze medicijnen de laatste tijd sterk toegenomen. Ook bij de nog te bouwen Pallas Reactor - de opvolger van de hoge flux reactor - wordt gerekend op een sterk toenemende vraag naar nucleaire medicijnen.

In Petten wordt nu een derde van alle veelgebruikte medische isotopen wereldwijd geproduceerd. Vanwege de efficiënte infrastructuur is de Energy & Health Campus in Petten volgens de initiatienemers een logische plek voor Field-Lab, dat nu 6,8 miljoen euro toegekend heeft gekregen van het Europees Fonds voor Ruimtelijke Ontwikkeling.

Stimuleren

,,Een aantal jaar geleden heeft NRG de focus verlegd om de ontwikkeling van nucleaire medicijnen te stimuleren’’, zegt Philippe Brouwers, Business Director bij NRG.,, Hierin hebben wij met verschillende partners, zoals universitaire ziekenhuizen, de samenwerking opgezocht om de plannen voor Field-Lab te creëren. 30.000 patiënten per dag hebben nu al baat bij onze producties vanuit Petten. Met de toekenning van deze financiële steun kunnen we Field-Lab gaan realiseren en kunnen we in de toekomst nog meer patiënten helpen.”

Dr. Wouter Vogel, nucleair geneeskundige bij het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, deelt deze mening: ,,Het Field-Lab van NRG geeft ons een wereldwijde voorsprong bij het ontwikkelen van nieuwe manieren voor het onderzoeken en behandelen van kanker.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.